Избрани Новини

Изгонете комарите с лимонена трева!

Растението не проявява капризи и може да се бере целогодишно

Лимонената трева (Cymbopogon Citratus) е декоративна трева, вкусна подправка, здравословна билка и добро козметично средство. Растението се отглежда в саксии и може да достигне до 60 сантиметра височина. Можете да берете свежа лимонова трева през цялата година. Лимоновите треви произхождат от Югоизточна Азия и Индия.
Лимонената трева тепърва набира популярност в България. Основно се използва в камбоджанската, тайландската и виетнамската кухня. Добавя се към супи, суши, кърита, морски специалитети и ястия с пилешко месо. Подходяща е и за чай.
Можете също да използвате тази ароматна трева и за изработка на ароматни свещи и пръчици. Техният аромат ще прогони комарите. Гони и влечугите, защото те също не понасят аромата на лимонената трева.
На практика у нас лимонената трева може да се отглежда само в саксия, понеже не понася отрицателни температури. Лимоновата трева обича богата почвена смес, която е добре да се поддържа влажна. Поставете саксията на слънчево и добре осветено място.
Растението не проявява капризи и може да се бере целогодишно. Добре е да се пресажда всяка пролет. Пролетта е най-подходящия момент за размножаване чрез делене на туфата. Поникналите нови части на тази красива трева може да се засадят покрай оградата на градината ви.  За по-сигурно, оставете растения и в саксии. Наесен извадете туфите и да се опитате да ги съхраните.

Източник: Zeleno.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов