Избрани Новини

Здравка Лисийска представя картините си в Перник (снимки)

Изложени са в галерия "Кракра"

На 18-ти юни беше открита самостоятелната изложба "Цветни експресии"на благоевградската художничка Здравка Лисийска в галерия "Кракра" - Перник.

"За мене цветовото решение на една творба е било винаги едно голямо предизвикателство.
Въпросите, как да се използва целенасочено силата на цвета в дадена творба, как да се получи хармонична композиция, са ме вълнували от край време.
Голямото майсторство се състои в това - чрез цвета да се изгради композицията, така че да се получи максимално въздействие върху зрителя и то не какво и да е, а точно определено, разкриващо изцяло заложената от художника идея в творба му.
Нещо повече, картината да накара зрителя да се развълнува, да съпреживее идеите и мислите на художника, дори да стане съавтор в прочита на изобразеното", споделя художничката.
"В изложбата са включени творби с разнообразна тематика: цветя, пейзажи, портрети, абстрактно-декоративни и напълно абстрактни, нефигуративни картини.
Те са изпълнени и с различни материали и техники – акрил, темпера, акварел; платно, хартия. Независимо от тематичното разнообразие и художествено изразни средства, във всяка творба се съдържа и един специфичен авторски прочит на реалността, който може да се определи като собствен стил, колкото и нескромно да звучи това."

И още от авторката:

"Щастлива бях, че можах да покажа моя труд за време от около половин година, да чуя оценката на колеги и на гражданите на град Перник, които уважиха това културно събитие. Благодаря на всички, че отделиха от ценното си време, за да разгледат изложените от мене картини. Специални благодарности за поканата и организацията на собствениците на галерията, предоставили ми това прекрасно пространство, за да покажа работите си", написа във Фейсбук авторката.

Жителите на Перник могат само да се наслаждават на живописните платна на Здравка Лисийска, които зареждат с настроение, топлота и хармония. Да се удивляват на цветовото богатство, пъстротата на багрите, усещането за празничност, което създават нейните творби. И да носят очарованието на пейзажа, натюрморта, портрета, в които надничаме, винаги откривайки кътче само за себе си. Защото художничката не твори само за себе си, тя създава тази красота за всеки от нас. Такова е усещането и посланието на нейните творби.

Здравка Лисийска завършва Националната художествена академия, специалност „Дизайн“, през 1974 г. Има самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и десетки участия в международни, национални и групови изложби. Текстилни пана и картини на Здравка Лисийска се намират в художествени галерии, в частни колекции и обществени учреждения в страната – Благоевград, Сандански, Разлог, София, а също и в чужбина – Великобритания, Германия, Канада, САЩ, Португалия, Испания, Сингапур и др. Здравка Лисийска има над 100 дипломни разработки. Преподавател е в ЮЗУ „Неофит Рилски“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов