Избрани Новини

12 млади визуални артисти ще творят в Лещен

Инициативата е на галерия Little Bird Place - София

12 млади български визуални артисти (до 30 години) са поканени за двуседмичен творчески престой без резидентска такса в LITTLE BIRD ARTIST RESIDENCY в село Лещен.
Дванайсет избрани артисти ще имат възможнот да творят в резиденцията в сесии по трима, като всяка сесия е с продължителност две седмици в периода 15 юни – 8 август.
Те ще творят в рамките на 2 седмици в арт резиденцията LITTLE BIRD, намираща се в автентична стара къща в село Лещен, обясняват организаторите.
Инициативата е на галерия Little Bird Place (София), Little Bird Artist Residency (с.Лещен) и платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today: www.ARTandCulture.Today
Галерията има специфичен тематичен профил – модерно и съвременно изкуство с фокус природа, биологичен свят и екология. Затова именно в тези теми ще работят селектираните млади автори.
Резиденцията разполага с три самостоятелни стаи, споделени общи пространства – кухня и всекидневна, две бани, три тоалетни, голяма тераса (чардак) и дворни пространства, подходящи за работа. За повече информация и снимки разгледайте секцията в сайта (на английски) тук.
Всяка сесия е за трима артисти и е с продължителност две седмици. Артистите получават
безплатен престой и условия за творческа работа за 2 седмици, кураторска консултация (виртуална или на място) от изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски (Art and Culture Today), групова резидентска изложба на селектирани творби в галерия Little Bird Place в София, възможност за дългосрочна колаборация с галерията, изразяваща се в представляване на художника в световните онлайн платформи за изкуство: ARTSY, ARTSPER, ARTNET, ARTLAND, както и в сайта и социалните мрежи на галерията.
Художниците трябва да си подсигурят транспорт, храна и арт материали.
Журито по селекцията на авторите бе в състав изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски от платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today (www.ARTandCulture.Today), Антоанета Куик – арт мениджър на галерия Little Bird Place и Росен Узунов – основател и собственик на галерия Little Bird Place.

Ето и избраните артисти за резидентската програма на Little Bird Artist Residency и Art and Culture Today/Съвременно Изкуство и Култура в село Лещен:
"След като получихме много, и то изключително интригуващи кандидатури от млади талантливи български автори, решихме да направим и допълнителна четвърта сесия, в която да дадем шанс на още трима човека да участват.
Ето и списъкът с участниците, подредени по групи от трима в двуседмични сесии:
15.06 – 27.06
Ива Маркова
Яел Тайг
Биляна Матеева
29.06 – 11.07
Гергана Иванова
Младен Йорданов
Слава Георгиева
13.07 – 25.07
Александра Георгиева
Думисани Карамански
Жана Миткова
27.07 – 08.08
Гергана Балабанова
Александър Лазарков
Харита Асумани
Поздравления!
Много се вълнуваме за предстоящата ни първа лятната резиденция с толкова надъхани и пълни с енергия хора! И очакваме с нетърпение да видим какво ще сътворите в резиденцията.
Благодарим и на всички останали кандидати за интереса и желанието! Зарадвахте ни много и ни мотивирахте още повече да създаваме подобни инициативи и в бъдеще. Продължавайте да творите, а ние оставаме на разположение за нови съвместни проекти и колаборации", споделят организаторите от at Little Bird Place.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)