Избрани Новини

Представят новия роман на Снежанка Филчева "Да оставиш следа"

Представянето на книгата е на 23 юли в читалището в Благоевград

Тези дни художничката и писателка Снежанка Филчева от Благоевград получи скъп подарък - на книжния пазар излезе новата й книга "Да оставиш следа". Това е вече третата й книга. През май миналата година представи в Благоевград своя първи роман "Бягство", а през септември 2017 г. - дебютната си книга сборник с разкази "От копче до балтон".
Снежанка Филчева е самоука художничка, която има зад гърба си участия в общи художествени изложби, както и самостоятелни. Тя е член на Творческо обединение "ХХI век" при НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград и др.

Новият й роман „Да оставиш следи“ ни среща с реална личност и ни припомня, че истинските герои са винаги сред нас и са част от живота ни.
Село Ораново, 60-те години на миналия век. Време, не толкова далечно, че да бъде забравено. Мини, тютюн, недоимък и едно обикновено семейство, което се бори за своето място под слънцето.
Главният герой на романа Николай Айков, пострадал като малък при инцидент, с невероятна сила на духа и волята, запазвайки присъщите на характера му ведрост и оптимизъм, осъществява стремежите си за добро образование, за лична и професионална реализация. Справя се с житейските неблагополучия, без да изневери на себе си, без да прави компромиси, без да се предава. Запазвайки уважението и обичта на близките и колегите си.
Романът е вълнуващ художествен разказ за един живот на човек, вървял през житейските неправди с гордо вдигната глава, с несломен дух и характер. Документалната реалност, върху която е изграден, придава автентичност на разказа. Сюжетът ни води от годините на социализма през така наречената демокрация до дивия сегашен капитализъм и ни среща с техните уродливи прояви.
Авторката разстила сюжета на романа от малкото Ораново до воюващия Ирак, от необятния Сибир до променящата се Европа. Героят митарства по света, подгонен заради чувството му за справедливост, което работодателите му с партийна книжка никак не харесват. Тръгва на гурбет по чуждите страни, но винаги с копнеж по семейството, дома, Ораново...
Романът "Да оставиш следа" е документ на времето. Читателят сам трябва да намери своето отношение, осмисляйки прочетеното в романа, да преоткрие своя поглед към събитията, на които е свидетел. Да свери своя часовник с този на героя и да помисли какви са следите, които оставя след себе си.
Коректор на книгата е Антоанета Кацарска, редактор Антоанета Гулева.

Книгата ще бъде представена на 23 юли от 18.30 часа във фоайето на НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград. Очаква ви среща с една интересна история, разказана майсторски. Снежанка Филчева отново показва, че има усет не само към цветовете и багрите, но и към думите и писаното слово. И към истината. Защото разказаното в "Да оставиш следа" е история истинска, неподправена, без фалш или сантименти. Тя ни среща с един достоен наш съвременник. Когото, вярвам, ще видим на представянето на книгата.

На добър час!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)