Избрани Новини

Снежанка Филчева дари с искреност и доброта своите читатели

Представи дебютната си книга "От копче до балтон"

Представяне на дебютната книга на художничката Снежанка Филчева "От копче до балтон" се състоя вчера във фоайето на Народно читалище "Н. Вапцаров-1866" - Благоевград.

Събитието беше многолюдно, емоционално и приповдигнато. Много приятели на авторката пристигнаха от Петрич, Сандански и дори македонска Струмица - да я почетат и приветстват в новото й амплоа на писателка. Защото всички я познават като художничка, но едва сега разбраха, че писателската гилдия се увеличи с още един член в нейно лице. И то - по всичко личи! - добър писател.

Книгата е сборник с разкази, която ни среща с хора и съдби от последните двайсетина години на прехода у нас, когато животът на много хора пое в посока, която дори не са си представяли.  Разказите са увлекателно написани, героите са живи и истински, преживяното от тях вълнува. Стегнат, изразителен език, остроумен диалог, чуство за хумор и безкрайна доброта и състрадание - това ще откриете в тях. А може би всеки читател ще намери още нещо, което ще го накара да прочете тази книга от началото до края, или - казано с езика на авторката - "От копче до балтон".

Снежанка Филчева е самоука художничка, която има зад гърба си участия в общи художествени изложби, както и самостоятелни. Това представяне, както каза самата тя, й е първото, но се надява да не е последното!

В препълнената с нейни колеги, близки и приятели зала, както и с дами от Сдружението "Искрици", в което авторката членува, прозвуча за първи път, изпята за благоевградчани, песента "От обич ме боли" на прекрасната и талантлива Христина Маркова. Песента е по текст на покойния, уви, Георги Савеклиев, а музиката и аранжимента - на Боби Янев, диригент на Биг Бенд Благоевград, с участието на певицата. С тази песен тя сърдечно поздрави Снежанка Филчева и й пожела на добър път в писателското поприще.

Редакторката на книгата Лалка Бенгюзова представи сборника, а Вася Борисова, също събрат по перо, а оказа се - и втора братовчедка на писателката, прочете неин разказ. Имаше много поздравления, цветя и подаръци, а накрая певицата Павлина Теова запя народна песен - поздрав за новата писателка и за всички, които бяха дошли да се докоснат до таланта на Снежанка Филчева. Не само писателския. Защото на стените грееха нейните платна и текстилни пана и приканваха да ги погледнеш. Край тях, на фона на Павлинината песен, се изви вихрено хоро - приятели, колеги, роднини, редом един до друг, ръка за ръка, готови да помагат кой с каквото може на Снежанка Филчева, та да се съшие по-бързо новата й книга. "От копче до балтон". Втора част.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)