Избрани Новини

Търговци и производители на плодове и зеленчуци от Югозапада търсят съдействие

Обръщат се с с отворено писмо към правителството

Търговци и производители на плодове и зеленчуци от Югозапада търсят съдействието на правителството с надежда за съдействие, тъй като бизнесът и производството им са поставени под въпрос. Ето писмото, изпратено до:

До
г-н Бойко Борисов
Министър-председател на Република България
До г-жа Десислава Танева
Министър на земеделието и храните
ОТВОРЕНО ПИСМО
Уважаеми господин Министър-председател,
Уважаеми Министри,
Уважаеми дами и господа,
Съставители на настоящето Отворено писмо сме широк кръг от физически и юридически лица, търговци и производители на плодове и зеленчуци на територията на Югозападна България. Сред нас са търговци на едро, търговци на дребно, производители, наемодатели, транспортни фирми, търговци на хранителни стоки и др.
За информация на адресатите, към настоящия момент сме един от най-масовият сектор в Югозападна България. Не е тайна, че Югозападният район е един най-благородните и плододайни райони. Със Заповед №11-1105/26.05.2020 г. се налагат нови правила при продажбата на плодове и зеленчуци в търговските обекти. Трябва да се представят протоколи от изпитване за остатъци от пестициди, съответстващи на нормите, определени в Регламент /ЕО/ № 369/2005 г. Ние като търговци и представители на зеленчукопроизводителите и търговците на зеленчуци осъзнаваме значимостта от контрол на пестицидите. Съгласни сме с това да има контрол за наличие на пестициди, но при ясни правила и процедури по осъществяването на контрола. За да покриваме изискванията на посочената заповед е необходимо да изчакваме резултатите от лабораторните изследвания поне 5-7 работни дни от момента на вземане на пробите. През този период от беритбата или съответно доставката от други страни, ние нямаме право да продаваме стоката. Стоката трябва да бъде на съхранение в обекта и да не се продава. Сами се сещате, че след първият ден тази стока ще се развали и ще трябва да бъде изхвърлена, впредвид на предстоящите топли месеци. Цената за вземане на проба, изпращането до лабораторията и връщането на протокола със становище е 350 лева без ДДС, или 420 лева с ДДС. Тази такса е непосилна за нас. За пример Ви давам една доставка с 5 /пет сезонни артикула/ домати, краставици, диня, пъпеш и кайсия от по 500 /петстотин/ килограма, ние ще трябва да заплатим 2100 лева предварително и да чакаме 6-7 работни дни, евентуално да започнем да продаваме доставената стока. Резултатите от тази наредба ще са неминуемо повдигане цените на най-масовите стоки, плодове и зеленчуци с 30-40 %. Ние искаме да има контрол, но той да бъде организиран, бърз и мобилен. Пробите да бъдат обработвани до края на работния ден, таксите да бъдат до 40-50 лева на партида.
Всички съставители на това отворено писмо, които търгуваме в района на Югозапада, отчитаме значителен спад в паричните постъпления от нашите клиенти и от своя страна няма да успяваме да заплащаме трудовите възнаграждения на работниците и служителите си, съответно и дължимите наеми за наетите помещения и др. И всичко това заради недобре формулирана заповед и неорганизирано осъществяване на контрол от страна на държавните органи. По този начин не е налице каквото и да облекчение, а напротив – налице е потискане и ограничаване на нормалната икономическа обстановка в Югозапада. Продавачите на плодове и зеленчуци в Югозападния регион внасят в хазната ДДС за стотици хиляди левове, ежемесечно. След като продажбата намалее, постъпленията също има риск да намалеят, тези постъпления има риск да намалеят.
Уважаеми господин Министър-председател,
Уважаеми госпожи и господа Министри,
Уважаеми дами и господа,
Обръщаме се към Вас с искане и апел, да намерите компромисното и адекватно към днешната обстановка решение за премахване на тези ограничения. Моля, отчетете обстоятелството, че в Югозападна България има стотици работодатели, които осигуряват препитанието на хиляди български граждани. Моля отчетете обстоятелството, че търговците на плодове и зеленчуци сме едни от най-изрядните данъкоплатци към държавната хазна. Молим да отчетете, че в настоящия момент след епидемиологичната обстановка не е препоръчително държавните органи да спъват и затрудняват производителите и търговците на плодове и зеленчуци.
Обръщаме се към, Вас г-н Борисов, тъй като Министърът на земеделието, г-жа Десислава Танева е поставена под карантина и няма да можем да осъществим среща с нея, Ви молим за среща – разговор с Вас, за разрешаване на проблемите на цял един сектор.
С уважение,
Търговци и производители на плодове и зеленчуци от Югозападна България
Председател на Инициативния комитет – Крум Руйков



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов