Избрани Новини

Учените: Този зеленчук предпазва от рак на стомаха

Той не само намалява развитието на раковите клетки в организма, но и ги унищожава.

Един от най-масовите зеленчуци в света предпазва от рак на стомаха. Това установиха италиански учени в ново изследване, пише в."Български новини".
Резултатите от него са публикувани в списание „Journal of Cellular Physiology“. Специалистите са на мнение, че този продукт не само намалява развитието на раковите клетки в организма, но и ги унищожава.
Учените от Ботуша са провели експеримент с екстракти от известните за страната сортове домати „San Marzazno“ и „Corbarino“.
Резултатите от изследването сочат, че ползата от доматите „не изглежда свързана със специфични съединения, като например ликопена, а по-скоро трябва да се разглеждат в тяхната цялост“, заяви ръководителката на изследването Даниела Бароне от италианския център за онкологични изследвания в Мерколиано.
„Резултати дават възможност за потенциалната употреба на специфични хранителни вещества от доматите не само за профилактиката на рака, но и като конвенционалните терапии срещу раковото заболяване“, заяви авторът на изследването проф.Антонио Джордано.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)