Резервоар за кислород и смарт агрегат получи МБАЛ - Петрич

До момента са прегледани близо 300 пациенти от селата в Подгорието

Новият кислороден резервоар е поредната инвестиция в дългосрочен план за болницата в Петрич, която прави общинското ръководство. Представлява завършена технологична система за захранване с кислород на отделенията, което е жизненоважно за пациентите. Съоръжението вече е монтирано, а след тестове предстои да бъде пуснато. Вместимостта на резервоара е 3 160 л, а работното налягане 18 бара. Резервоарът разполага с контролни устройства и измервателни уреди, които са необходими за пълната му автоматична работа. От този резервоар посредством захранващи медни тръби ще се подава кислород в отделните отделения до определените места. Захранени ще бъдат операционни зали, приемен блок, хемодиализа, детско отделение, хирургия, гинекология и родилно отделение.

„Смятаме, че това е голяма крачка, защото досега захранването с кислород беше по изключително примитивен начин – с кислородни бутилки“, каза кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

Освен резервоар за кислород болницата в Петрич получава сега и дарение, също толкова важно, колкото и всички други, направени от във връзка с пандемията Кивод 19. Строителна фирма дарява 50-киловатов смарт генератор ново поколение /агрегат/.

„Това е агрегат, който ще осигурява допълнително мощности при проблеми със ел.захранването и най-важното - ще гарантира функционирането на медицинската апаратура, която в някои отделения е жизненоважна. Ще посоча Хемодиализа, операционни, реанимация и други. Припомням само, че миналата година имахме четири сериозни аварии. Сега ще има обезпеченост и спокойствие в кризисни ситуации“, коментира Димитър Бръчков с уточнението, че дарителят е пожелал анонимност.

Той напомни, че в община Петрич продължава да се изпълнява и проект за мобилна здравна грижа. За целта е осигурен напълно оборудван медицински автомобил, в който се извършват прегледи. „Благодарение на това стигаме до пациентите в отдалечените от града населени места за профилактични прегледи. До момента са прегледани близо 300 пациенти от селата в район Подгорие“, информира кметът.

Следващата седмица по график ще се преглеждат пациенти в селата на високия Огражден: 16 юни - Вишлене, Кладенци, Дреново; 18 юни – Гега; 19 юни Зойчене, Долене и Волно. Прегледите се извършват от кардиолозите д-р Иван Хаджииванов и д-р Траян Панев. Кметът Димитър Бръчков благодари на двамата лекари за професионалното и човешко отношение.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"