Избрани Новини

Държавен архив - Кюстендил връчи виртуално грамоти

Те са в категориите "Дарител на 2019 г.“, "Читател на 2019 г.“ и "Приятел на Архивите за 2019 г.“

Във връзка с противоепидемиологичните мерки в страната тази година Държавен архив -  Кюстендил отбеляза Международния ден на Архивите само в присъствието на медиите под мотото „В подкрепа на обществата на знанието“. Началникът на отдела Петър Шейков започна с цитат от приветствието на председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев „Архивите и обществото на знанието през перспективата на 2020 г.“: „Може би няма друга професия като архивната, в която знанието и технологиите в такава решаваща степен да си взаимодействат и да я дефинират. Затова и целият архивно-информационен сектор все повече се откъсва от старото традиционно разбиране за книгохранилище и все повече се превръща в професия и човешка дейност, в която дигиталните знания и умения, способностите да се използват новите технологии в достъпа до информация, в обработката й, в дигитализацията, реставрацията, консервацията, в останалите архивни процеси, стават ключови… Днес, когато човечеството месеци наред се бори с надвисналата епидемия, а чувството на неуютност и униние все повече засяда в гърлото ни, нека пожелаем на нас и на семействата ни преди всичко здраве, решителност и смелост! Като хора, които непрекъснато работим с документи от миналото, ние много добре знаем, че много пъти то е съумявало да преодолее изпитанията и да излезе от тях по-мъдро и по-зряло. Убеден съм, че и този път това ще е така. Честит празник!“
Грамоти в категорията „Дарител на 2019 г.“ се присъждат на художничката Илона Захариева, бивш директор на Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" с дарени лични документи, обособени във фонд от личен произход, и на Милка Каблешкова, която дари проекти и др. за построяване, преустройство и надстрояване на Централната градска минерална баня („Чифте баня“) в Кюстендил от 1909, 1936, 1943 г., обособени в частично постъпление.
„Читател на 2019 г.“ за втори път се присъжда на колегата от Регионален исторически музей -  Кюстендил Антон Венев, който е с най-много посещения и прегледани архивни документи в читалнята на Държавния архив.
„Приятели на Архивите за 2019 г.“ са директорът на Общински театър - Кюстендил Чавдар Ненов, който ни оказва съдействие при организирането на нашите изложби „Юлското утро на кюстендилския рок“ (2015), „Седмица на ретромодата“ (2018) и „Историята на полицията в Кюстендилско“ (2019), и Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ - Кюстендил с директор Мариана Панчева и началните учители Димитрина Стоилкова и Денка Костадинова, които през 2019 г. организираха посещения на ученици от четвърти клас в Държавен архив.
Грамотите ще бъдат връчени официално на 10 октомври – Празникът на българските архивисти в присъствието на гости и приятели с надеждата, че противоепидемиологичната обстановка ще позволи реализирането на събитието.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов