Задържане под стража постанови съдът за 43-годишния Владимир М.

Той е арестуван за разкритата оранжерия за канабис в Крайници

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за 43-годишния Владимир М., обвинен за държане на марихуана с цел разпространение и за изградено съоръжение за производство на наркотични вещества определи Окръжен съд – Кюстендил под председателството на съдия Ваня Богоева. Досъдебното производство започна на 3.06.2020 година, като наркотичните вещества и оборудването бяха открити при специализирана полицейска операция в цех за интериорни врати в бившия стопански двор в село Крайници, Община Дупница.
Окръжна прокуратура – Кюстендил внесе искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, като към Владимир М. са повдигнати обвинения за държане на високорискови наркотични вещества - коноп /канабис, марихуана/ с цел разпространение, а именно – 27 броя стъклени буркани и 4 стъклени колби, всички съдържащи суха зелена листна маса – канабис, както и е изградил съоръжения за производство на наркотични вещества /обособена стая в производствено хале, с предназначения за сушилня, с автоматична овлажнителна система и обособена стая в скрито помещение с изградено съоръжение, с електронна хидропонна система/. Срещу задържания прокуратурата повдига и още едно обвинение за откритата оранжерия, с изградена електронна хидропонна система, с която е отглеждал високорискови наркотични вещества – 33 броя растения от рода на конопа /марихуана/, в нарушение на установените в закона за контрол върху наркотичните вещества  и прекурсорите правила.
За тези престъпления, законът предвижда наказания „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 12 години и глоба от 20 000 – 100 000 лв., както и „лишаване от свобода“ за срок от 2- 8 години и глоба от 5 000 – 20 000 лв.
Обвиняемият и защитата му пледираха за по-лека мярка за неотклонение, за да може той да продължи да ръководи бизнеса си, с който осигурява работни места и да се грижи за малолетното си дете.
Съдът счете, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на посочените престъпления и, че има опасност да извърши друго престъпление. Това е обусловено от изключително високата обществена опасност на деянието и от спецификата на извършването му.
Определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което по отношение на Владимир М. бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване и протестиране пред САС, в 3-дневен срок.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"