Из дебрите на Влахинска планина

ТД "Осогово" - Кюстендил откри туристическия сезон

Най-красивият сезон в планината е пролетта. Този път туристите от „Осогово“ - Кюстендил избраха разходка из дебрите на Влахинска планина, споделя Силвия Михова, секретар на дружеството. Тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи от градската среда напълно. Само на около 3 часа от село Пастух има 600-годишнен цер (вид дъб). Уникалният феномен е с обиколка 8,90 м, височина - 19 м. Девет човека, хванати за ръце, обгърнаха дървото. След много снимки, заредени от красотата и енергията на дървото, туристите се отправиха към следващия обект от програмата за деня.
На няколко километра от вековното дърво се намира Руенският манастир “Св.Йоан Рилски”, зад чиито стени се крият предания, свързани с тайствената личност, която е покровител на народа ни - Св.Иван Рилски.
„Наслаждавайки се на тишината в манастирския, двор ние посетихме и други интересни места в района“, споделиха туристите от дружеството. От манастира по живописна пътека се стига до пещерата, в която според преданието е живял Свети Иван Рилски. Малко след нея, в източна посока, пътеката продължава до голям метален кръст, поставен върху скала, извисяваща се почти над пътя, от която се разкрива панорамна гледка. Кръстът обозначава мястото, от което според преданието една девица Косана, на чието име е наречена цялата местност, се е хвърлила, за да се спаси от гонещите я турци. В тази местност в двора на манастира се намира природната забележителност "Находище на турска леска" (Corylos colurna L.). Недалеч на запад от манастира е и Светата вода – манастирското аязмо, разказа
Силвия Михова – секретар ТД „Осогово“ - Кюстендил.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен