Влахинска планина посрещна гостоприемно кюстендилските туристи

Само на около 3 часа от село Пастух има 600-годишен цер

Най-красивият сезон в планината е есента. Този път туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил избраха разходка из дебрите на Влахинска планина. Тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи от градската среда напълно. Само на около 3 часа от село Пастух има  600-годишен цер (вид дъб). Групата имаше специална мисия. През 2017 година дружеството ще участва с предложение в конкурса  "Дърво с корен 2017".  В него могат да участват забележителни и любими вековни дървета. Туристите направиха измерване на цера и засsкоха точните му кординати. Уникалният феномен е с обиколка 8,90 м, височина -19 м, а площта на короната му е  над 1000 кв.м. Девет човека, хванати за ръце, обгърнаха дървото. След множество снимки, заредени от красотата и енергията на дървото, туристите се отправиха към следващия обект от програмата  за деня.

На няколко километра от вековното дърво се намира Руенският манастир “Св. Йоан Рилски”, зад чиито стени се крият множество предания, свързани с тайствената  личност, която e покровител на народа ни - Св. Иван Рилски.

„Наслаждавайки се на тишината в манастирския двор, ние посетихме и други интересни места в района“ - споделиха туристите от дружеството. От манастира по живописна пътека се стига до пещерата, в която според преданието е живял Свети Иван Рилски. Малко след нея, в източна посока, пътеката продължава до голям метален кръст, поставен върху скала, извисяваща се почти над пътя и от която се разкрива панорамна гледка. Кръстът обозначава мястото, от което според преданието една девица Косана, на чието име е наречена цялата местност, се е хвърлила за да се спаси от гонещите я турци. В тази местност в двора на манастира се намира природната  забележителност "Находище на турска леска" (Corylos colurna L.). Недалеч на запад от манастира е и светата вода – манастирското аязмо.

ТД „Осогово“  ще направи още мероприятия за  допълнително разчистване и маркиране на пътеката до вековното дърво, ни информира Силвия Михова, секретар на дружеството.

 

 

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен