Избрани Новини

Домат - лекарят сред зеленчуците

А знаете ли всъщност колко са полезни те

Лятото е любимият ни сезон, не само заради топлото време и слънцето, но и заради голямото разнообразие от сезонни зеленчуци, които ни се предлагат. Доматите, например, са абсолютният фаворит в почти всички летни и свежи ястия и салати, пише Дарик.
А знаете ли всъщност колко са полезни те?
Тези зеленчуци са много богати на фибри, витамини и минерали. Те са отличен източник на витамини А, В6, С и К, фолиева киселина и тиамин. Те са също добър източник и на калий, манган, магнезий, фосфор и мед.
Дори един домат само може да осигури около 40% от дневната доза витамин С. А витамин С е естествен антиоксидант, който предотвратява свободните радикали да увреждат системите на организма. Калият в този зеленчук играе жизненоважна роля за поддържане на здрава нервна система, а желязото е от съществено значение за поддържане на нормалното кръвообращение. Витамин К, пък, е от съществено значение за съсирването на кръвта.
Доматът подобрява работата на сърцето, като помага за по-ниското кръвно налягане, поради високото си съдържание на калий.
Комбинираното действие на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, като по този начин помагат за предотвратяване или лечение на различни видове анемия.
Поради високото съдържание на антиоксиданти, органични киселини и други основни хранителни вещества, доматът е истински еликсир на здравето.
Според проучвания ликопенът, който се съдържа в него, може да играе роля в предотвратяването на някои видове рак.
Доматите помагат за доброто храносмилане и предотвратяват както запек, така и диария. Това се дължи на голямото количество фибри, което съдържат.
Приемът на домати намалява инфекциите на пикочните пътища, както и рак на пикочния мехур. Освен това елиминира токсините от организма, както и излишната вода, соли, киселина и някои вредни мазнини.
Доматите помагат за поддържането на здрави зъби, кости, коса и кожа. Локалното приложение на доматен сок, пък, е известно, че лекува тежки слънчеви изгаряния.
Ежедневната консумация предпазва кожата от стареене и вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.
Така че ако се чудите какво да хапвате, за да сте здрави и да имате комплексна защита, заложете задължително на вкусния и свеж домат, който смело може да бъде наречен лекарят сред зеленчуците заради комплексните си ползи. А сега го има и в огромни количества. Да се възползваме!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)