Избрани Новини

МЗ обявява конкурс по повод Световния ден без тютюн

Конкурсът е за изработването на плакат

Ежегодно на 31 май светът отбелязва Световния ден без тютюн. На този ден здравните власти по целия свят и неправителствените организации, ангажирани с проблема, акцентират върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, и насърчават ефективните политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.
Тази година посланието на Световната здравна организация тази година е „Да говорим открито за последствията от тютюна!“ (Speak Out. #TobaccoExposed).
По повод Световния ден без тютюн Министерството на здравеопазването обявява Национален конкурс за изработването на плакат на тема „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, посветен на превенцията на тютюневата зависимост.
Инициативата се организира в партньорство с Регионалния офис на СЗО в България, Българския Червен кръст, Националния център по обществено здраве и анализи, регионалните здравни инспекции и неправителствени организации, работещи по превенцията на употребата на тютюневите изделия.
Изисквания към участниците:
Конкурсът е индивидуален;
Всеки може да участва с един плакат;
Участниците ще бъдат оценявани в следните две категории:
Студенти и докторанти от всички курсове на висшите учебни заведения в страната;
Ученици IX–XII клас от всички средни общообразователни училища в страната.
Плакатите ще се оценяват от представители на партньорите на министерството в инициативата, както и от двама представители на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.
Изисквания към плакатите:
Изображенията да бъдат изпратени в електронен формат (100/70 см, JPG, 120 dpi, Quality 10 Maximum) на имейл адрес: spopovska@mh.government.bg или на електронен носител до адрес: гр.София 1000, пл.„Св. Неделя“ № 5, Министерство на здравеопазването.
Спечелилият голямата награда плакат ще бъде изискан във формат: 100/70 см, CMYK, 300 dpi!
Участниците трябва да посочат следните данни:
Три имена;
Възраст;
Учебно заведение, град;
Адрес;
Телефон и e-mail за контакт.
Крайният срок за изпращане на плакатите е 30 август 2020 г.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени през месец септември на интернет страниците на Министерството на здравеопазването и партньорите.
Награждаването на победителите ще се състои през месец ноември тази година, когато се отбелязва и Международният ден без тютюнопушене.
Награди:
Голяма награда – материална награда на стойност 500 лева (независимо от категорията, в която се състезава участникът).
Във всяка от категориите – „студенти и докторанти“ и „ученици“ ще бъдат раздадени следните награди:
Първо място - материална награда на стойност 400 лева;
Второ място - материална награда на стойност 200 лева;
Трето място - материална награда на стойност 100 лева.
Източници на информация:

https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/05/31/default-calendar/world-no-tobacco-day-2020-protecting-youth-from-industry-manipulation-and-preventing-them-from-tobacco-and-nicotine-use

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)