В България болните от ХОББ заради тютюнопушенето и мръсния въздух са над 500 000

Голяма част над 55% от населението не е изследвано за наличието на болестта

В България болните от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са не по-малко от 500 000 човека. Това заяви проф.Коста Костов, консултант по белодробни болести в УМБАЛ "Св. Анна" по време на международна конференция „Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) – нови методи на лечение“. Според него голяма част над 55% от населението не е изследвано за наличието на болестта, 25% са с грешна диагноза, а само една пета от всички се лекуват. Проблем е и това, че болестта не се търси сред младите хора, а част от пациентите са под 40-годишна възраст.  
Най-много са заболяванията заради тютюнопушенето, но вече и заради замърсяване с фини прахови частици и генетична предиспозиция. Приблизително 1% от пациентите с ХОББ заболяват ежегодно от белодробен рак. Прогнозата на болните с белодробен рак и ХОББ е по-тежка от тези без ХОББ. Болестността от ХОББ сред хората с белодробен рак е между 8% и 50%, каза проф.Костов.
Затова е много важна превенцията и работим в тази посока, заяви зам.министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Вероятно от следващата година НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия на хората с ХОББ. Сега това лечение се заплаща от пациента, подчерта той. В момента се правят изчисленията колко ще плаща касата. Зам.министър Пенков допълни, че около 2000 пациенти имат нужда от терапията. Това е моя битка от години, подчерта той. Близо 5% от болните от ХОББ са подходящи за домашна кислородотерапия. Апаратите са скъпи и недостъпни за болните, обясни Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.
Заболяването се характеризира с частично или напълно необратимо ограничение на въздушния поток в белите дробове. Заболяването е хронично и при него белите дробове прогресивно снижават функцията си и засяга целия организъм и може да има фатален изход. Чистотата на въздуха пряко влияе върху здравето. При повишаване на нивото на замърсяване на въздуха с над 10% се увеличават повикванията към Бърза помощ, подчерта Таушанов. Ежегодно 7 млн.души в света умират от мръсен въздух.
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) убива около 3 млн.човека годишно по света, заяви проф. д-р Ферах Едже, пулмолог и специалист по гръдни болести в Liv Hospital Group, Турция. Хроничната обструктивна белодробна болест е основна причина за хронична болестност в света. През 2020 г. се очаква ХОББ да заеме трето място между всички причини за смърт и да участва в т.нар. голяма тройка след сърдечносъдовите и онкологичните, обясни проф.Едже. През 2020 г. смъртността от ХОББ ще достигне 4.5 млн.човека по света. Проф. д-р Джелатин Коджатюрк, белодробен хирург в Liv Hospital Group, Турция, направи презентация за операциите и трансплантациите на бели дробове в южната ни съседка.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен