Избрани Новини

Банско се грижи целогодишно за своите дървета

Броят на засадените фиданки през тази пролет е 400

През миналата седмица една публикация в мрежата предизвика отзвук и бяха изказани доста мнения за състоянието на дърветата на общински терени в Банско, информират от Общината. От постовете е видно, че хората в Банско не само изискват, но и са готови да се ангажират лично в опазването на дърветата, грижите за тях и подмяната с нови на тези, чийто живот е изтекъл. Благодарни сме за съпричастността и очакваме ентусиазмът от фейсбук да има продължение в реални действия.

Дърветата са живи организми. За да се развиват добре, е необходимо за тях да се полагат правилни и навременни грижи. Ето малко подробности за работата на отдел „Озеленяване” на Общинската администрация:

Почти изцяло е картотекирана дълготрайната дървесна растителност на територията на Банско. При паспортизирането на всеки отделен дървесен индивид е направена фитосанитарна оценка на състоянието му.

Екипът, направил оценката, е съставен от ландшафтни архитекти и специалисти по растителна защита от научно-изследователски сектор на Лесотехнически университет в София. В техния доклад са посочени необходимите бъдещи стъпки за правилното поддържане на съществуващия ландшафт, неговото дообогатяване и създаването на ново улично озеленяване.

Ежегодно през април община Банско засажда фиданки за дообогатяване на съществуващите зелени площи и/или създаването на нови такива. Видовете са съобразени с изискванията за улично озеленяване и необходими отстояния, надморска височина, климатичната обстановка, съответност на обкръжаващата ги среда.

Броят на засадените фиданки през пролетта на 2020 г. е 400, по сто от видовете акация, бял бор, липа, явор. Те са предоставени на община Банско от инициативата Гората.бг за доотглеждане и засаждане в следващ етап.

Както ви информирахме миналата седмица, Професионалната лесотехническа гимназия дари на общината 32 бр. туя, смърч, конколорка и шестил, които бяха засадени през април.

Дърветата, както всички организми, имат определен жизнен срок. За да не застрашават здравето и сигурността на хората, с фитосанитарна и естетичска цел, премахването на някои или части от тях е наложително.

Такъв е случаят с трите върби на кооперативния пазар. През изминалите години неколкократно е провеждана санитарна сеч поради гнилоти високо в короните им. А при отсичането им са установени гнилоти от I-ви и III-ти разред и наличие на дървесни гъби и следи от корояди. Възложено е на специалисти да предложат решение за устройството на терена.

Апелираме към гражданите, които искат да съдействат за засаждане или с грижи за дървета, да се свързват със специалистите от общината.

Припомняме на всички любители на природата и красотата, че на 7 май Община Банско обяви ново цветно предизвикателство "Да посадиш дърво и цвете".

https://www.facebook.com/%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BEBansko-Official-276098595767625/

Каним всички да участват в инициативата със снимки на лично засадени дървета, цветя и декоративни храсти по време на извънредното положение, предлагат от Общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)