Избрани Новини

Семейство от Банско предлага безплатна почивка на медици от първа линия

Все още обаче то не знае кога ще може да приеме гостите си

Собственици на къща за гости в Банско с мил жест към работещите на първа линия в борбата с COVID-19. Семейството предлага безплатна петдневна почивка на медици от болниците с най-много заразени, веднага, след като ситуацията го позволи, информира Нова ТВ.
„Това, което виждахме, тази гледка, тези хора, опаковани, от горе до долу с маски, с ръкавици, с костюми. Даваме си сметка на какво са подложени те”, обясни собственичката на къща за гости Нели Икономова.
„Искаме да видим усмивки, грейнали лица, отпочинали. Да дойдат тук и да се насладят няколко дни на красивата ни планина”, допълни Димитър Икономов.
След дългата изолация мечтата на семейство Икономови е скоро нормалността във всекидневието им да се завърне, а къщата им за гости в Банско отново да се оживи. Надяват се първите им гости да бъдат най-отрудените - медиците и санитарите от първа линия. Ще ги посрещнат като герои и без да очакват нещо в замяна.
„Ние бихме желали това да са хората, които са работили на първа линия, изстрадали и понесли всичко това. От репортаж разбрахме за медицинска сестра, която беше казала, че трябва да работи с няколко чифта ръкавици. Тогава се замислихме с какво можем да помогнем на тези хора. Решихме да предоставим това, което имаме, макар и малко. Нашата база ще даде глътка въздух на около 30 души ”, обясни Нели.
Семейството обаче все още не знае кога и при какви условия може да приеме гостите си. Не е известно и дали бизнесът им ще оцелее, но знае, че иска да помага, докато може.
„Не само ние се справяме трудно, цяла България, целият свят се справя така. Не сме хора, които се оплакват или искат да си заровят главата в пясъка”, обясни Димитър.
„Слава Богу, имахме добър сезон, но във времето всичко се губи. Сега продължават да вървят данъци и осигуровки, въпреки че не работим”, посочи Нели.
След като Банско беше под карантина, животът в курорта замря. Туристите се изнесоха, хотелите затвориха, а персоналът буквално остана на улицата.
„Изведнъж спряхме. Наложи се бързо да отменим резервациите, които имахме, до началото на април. Гостите се сърдеха, чудеха се за какво им отказваме, но им обяснявахме. Видяхме, че много от хотелите просто изгониха персонала си, което за нас е абсолютно нехуманно”, разказа Нели Икономова.
Два месеца по-късно Нели и Димитър се надяват на промяна и ясни правила от държавата, при които да могат да работят. Надяват се и част от медиците да приемат протегнатата от тях ръка и да им дойдат на гости.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов