Избрани Новини

От днес - извънредна епидемична обстановка в страната

Нови заповеди издаде здравния министър

Извънредното положение в страната изтече в полунощ. Влезе в сила обявената снощи  извънредна епидемична обстановка. Във връзка с въведената от 00.00 часа на 14 май извънредна епидемична обстановка на територията на страната, министърът на здравеопазването издаде 4 заповеди, определящи противоепидемичните мерки в сила до 14 юни.

Всички досегашни мерки, въведени срещу разпространението на коронавируса остават без промяна. Заповедите на министъра потвърждават това.

Призовават се работодателите и органите по назначаване да организират дистанционна форма за работа на служителите и работниците си. Когато работата от разстояние не е възможна, следва стриктно да се спазват конкретно разписани противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция. На закрити обществени места – публичен транспорт, магазини, администрации, храмове, спортни и културни обекти - носенето на защитна маска е задължително за всички.

Остават затворени увеселителни заведения, игрални зали, дискотеки, закрити обекти за хранене. Не се разрешават посещенията в търговските центрове тип МОЛ, с изключение на аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси в тях. Провеждането на учебните занятия остава дистанционно. Детските градини и ясли са затворени. Остава в сила 14-дневната карантина на всички лица, влизащи на територията на България.

Вече са разрешни трансплантанциите и се прехмават часовете за разходка в парка и възрастовото ограничение. Сядането на пейките обаче продължава да не се разрешева.

Разрешени са индивидуални и колективни спортове на открито до 10 души без състезателен характер. Басейните започват работа при строга дезинфекция.

Остават в сила глобите за неспазване на мерките – от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2 хиляди при повторно. За нарушаване на карантината на завърнали се от чужбина – глобата е от 5 хиляди лева.

С текстовете на заповедите можете да се запознаете тук:

Заповед № РД-01-262 от 14.05.2020 г.

Заповед № РД-01-263 от 14.05.2020 г. 

Заповед № РД-01-264 от 14.05.2020 г. 

Заповед № РД-01-264 от 14.05.2020 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)