Избрани Новини

УМБАЛ "Св.Иван Рилски“ отричат да са разпространили заразата от COVID-19 в Осина

Ето становището на болницата във връзка с огнището на коронавирус в селото

УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ - София излезе със становище по повод обвинението, че от болницата е тръгнало огнището на коронавирус в с.Осина. В писмо до министъра на здравеопазването ръководството на болницата внесе разяснения по случая с пациентка, която се е лекувала в нея и във връзка с информацията от РЗИ-Благоевград, че първоизточник на заразата с коронавирус в село Осина е именно тази пациентка.
"УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,
Във връзка с изнесената информация от РЗИ-Благоевград, че първоизточник на заразата в село Осина, е пациентка, която се е лекувала в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, бихме искали да внесем следните разяснения по случая:
Хронология:
4.04.2020 г.
Пациентката А.Л. постъпва в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за уточняване на състоянието й по повод лабораторни данни за левкемия. Преди това жената се е лекувала от карцином на матката в МБАЛ „Унихоспитал“ – Панагюрище, където й е провеждана химио и лъчетарапия.
При постъпването на пациентката е направен бърз тест за коронавирус (задължително условия за прием на пациенти в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, въведено със заповед на директора от 27.03.2020 г.). Тестът е отрицателен.
С цел уточняване на състоянието на А.Л. е направен скенер на цяло тяло, който е установил данни за авансирало основно заболяване (карцином на матката), лимфни възли по цялото тяло и абсцес в областта на малкия таз. Няма данни за пневмония или изменения, които биха могли да се дължат на COVID-19, в белите дробове. На пациентката са направени няколко кръвопреливания и е назначена подходяща антибиотична терапия.
16.04.2020 г.
Жената е изписана в стабилизирано състояние без данни за каквато и да е вирусна инфекция. Това става ДВА ДНИ ПРЕДИ ДА БЪДЕ УСТАНОВЕН ПЪРВИЯ СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“.
18.04.2020 г.
В Отделението по хематология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е диагностициран пациент, който е положителен за коронавирус. Веднага са тествани (с ПСР тест) всички пациенти, които в момента са на лечение в отделението, както и целият медицински персонал. Съставен е списък (с имена и контакти) на всички пациенти (над 400), които са преминали през отделението в периода 3-18 април (заразеният пациент е постъпил на 3 април). Този списък (с имена и контакти) е предаден на РЗИ. Отделно лекарите в отделението лично са прозвънили всеки един от тези над 400 пациенти и са го предупредили, че е възможно да е бил в контакт със заразен болен.
Фактите:
А.Л. никога не е била лекувана в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с или от коронавирус.
Докато е била в лечебното заведение, жената не е била носител на COVID-19 – нещо, което се потвърждава както от отрицателния тест, така и от изследването със скенер, на което е била подложена.
Пациентката е починала, без при нея да бъде доказана коронавирусна инфекция (няма нито един тест, който да доказва това – по думите на кмета на с.Осина Славчо Хаджиев).
На базата на изнесените факти УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ категорично настоява:
За незабавно извинение от страна на РЗИ-Благоевград и лично на нейния директор д-р Калоян Калоянов, който без да има неоспорими данни, си позволи да петни името на една от най-уважаваните болници в България.
Опровержение от д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград, на изнесената от него информация. (В интервюто си от тази сутрин пред журналиста Виктор Николаев от Нова телевизия той изнесе неверни данни за това, че А.Л. е лекувана в УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ от коронавирус и изписана с тази диагноза).
Използваме случая да зададем и някои, според нас, резонни въпроси:
Къде беше РЗИ-Благоевград при установяването на първите случаи на заразени в село Осина?
Защо РЗИ-Благоевград допусна разрастването на заразата?
Защо, въпреки настояването и многократните предупреждения на кмета на селото Славчо Хаджиев, то не е било изолирано? При положение, че на територията му живеят 650 човека – гъстота, която предполага бързо разпространение на инфекцията?
Защо, въпреки че РЗИ-Благоевград е разполагало с информация, че А.Л. е била в контакт със заразен с коронавирус пациент, тя не е тествана – нито тогава, нито впоследствие?
Защо още тогава не е била карантинирана?
Бяха ли проучени всички възможни източници на заразата в селото или УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше „удобният отговор“?
В заключение бихме искали да заявим, че категорично отхвърляме каквито и да е обвинения към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за разпространение на заразата от COVID-19. Лечебното заведение е едно от най-авторитетните в България. 30 750 пациенти се лекуват в него годишно, като 65% от тях са от провинцията.
Още от самото начало на епидемията с COVID-19 l УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ се вземат всички необходими мерки. Преди да постъпят при нас, всички пациенти се тестват с бърз тест за инфекцията и минават пред щателен преглед. Тези от тях, които покажат симптоми на вирусно заболяване или резултатът им от бързия тест буди съмнение, се тестват повторно и с ПСР тест. На територията на болницата функционира една от малкото акредитирани ПСР лаборатории в страната, което ни дава възможност при съмнение за болен от COVID-19 това бързо да се потвърди или отхвърли в рамките на четири часа. Отделно, благодарение на собствената ПСР лаборатория, всяка седмица в лечебното заведение се извършва тестване на персонала. Целият екип на здравното заведение е снабден с необходимите предпазни средства, а на територията на болницата по няколко пъти на ден се извършва щателна дезинфекция".Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)