Благоевград отбеляза 96 години от смъртта на Димитър Благоев

Положиха се цветя пред паметника на Дядото

Благоевградската общественост отбеляза 96 години от смъртта на основателя на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев.

Годишнината беше почетена с ритуал по полагане на цветя пред паметника на Дядото, намиращ се на пл.„Георги Измирлиев“. В церемонията се включиха вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев, заместник-кметовете на община Благоевград д-р инж.Василиса Павлова, инж.Евгени Терзиев и Любен Милев, представители на учебни заведения, политически партии и граждани.

Атанаска Ковачева, главен експерт направление ,,Култура" към Общината, припомни моменти от живота и делото на патрона на Благоевград.

Димитър Благоев е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Той е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация. Избиран е за народен представител в ХII ОНС, ХVI ОНС и ХVII ОНС. Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен