Избрани Новини

Кризисният щаб на община Благоевград заседава днес

Отпадат част от противоепидемичните мерки

Днес Кризисният щаб към Община Благоевград проведе заседание от 13.30 часа в зала „22 септември“.

Вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев, ръководител на Кризисния щаб, откри заседанието. Във връзка с епидемична обстановка и обявеното извънредно положение, заседанията на Щаба се провеждат два пъти седмично – вторник и петък. По време на заседанието са набелязани конкретни мерки във връзка с епидемичната обстановка.

По издадена заповед на вр.и.д. кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев отпадат част от противоепидемичните мерки, допускат се посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните-Благоевград д-р Михаил Бащавелов поясни, че могат да работят само тези обекти, които отговарят на изискванията за организация на работа, при спазване на строги противоепидемични мерки: разполагане на масите по начин, осигуряващ указаното разстояние между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство; обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице; да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител и други.

Няма да се изготвя предварителен списък на одобрените обекти. На ресторантите и всички други заведенията за хранене от 6 май ще се извършват проверки от Регионалната здравна инспекция и от Областната дирекция по безопасност на храните- Благоевград. Ако не отговарят на изискванията, обектите ще бъдат затворени.

Припомняме, че ресторантите и други заведения за хранене затвориха още с обявяването на извънредното положение на 13 март. Беше им разрешено да работят само за доставка на храна, но нямаха право да настаняват клиенти.

Все още остава забраната за посетители в частите от тях, които са на закрито.

Община Благоевград има създадена организация за посещения на парковете и градски градини с определени маршрути за движение.

Следващото заседание на Кризисния щаб ще се състои на 8 май.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)