Избрани Новини

Деница Сачева: От вчера има спад в броя на регистрираните безработни

Вчера за първи път общият брой беше 5776

Добрата новина е, че вчера за първи път има спад в броя на регистрираните безработни поради кризата с коронавируса, заяви по БНТ социалният министър Деница Сачева. След 3 поредни дни, в които средно се регистрираха около 5 000 души, вчера за първи път общият брой беше 5 776, като от тях 4 412 са заявили като причина коронавируса.
647 души вчера са намерили работа. Така общият брой на намерилите работа надхвърля 10 500 по време на кризата. Основните области, в които се търсят хора това са хранители вериги, онлайн търговия, социални дейности. Около 720 души са започнали работа в здравеопазването.
Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Всички наши сънародници, които се връщат от чужбина, също могат да кандидатстват за обезщетение. До момента 745 човека са се възползвали от това. От същото право могат да се възползват и наши сънародници, които са останали без работа в друга европейска страна.
Всички имат право на три отказа на предложение за работа, след което губят правото си на обезщетение.
По мярката 60/40 има подадени 1 223 заявления за 16 629 работници и служители. Нормално е динамиката в подаване на заявления да продължи да расте, тъй като работодателите имат нужда от време за подготвяне на документацията, коментира социалният министър.
Първите плащания за безработица се очакват на 16 април след получаване на разрешението от Европейската комисия на14 април. Това е записано и в самото постановление, уточни Сачева.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден