Тази вечер пада 14-дневната карантина в Банско

Отменя се и забраната за влизане и излизане от града

От 19.00 ч. днес 14-дневната карантина в Банско ще бъде отменена. Отменя се и забраната за влизане и излизане от града. Режимът ще се осъществява аналогично на този в областните градове, предаде БНР.

Трите контролно-пропускателни пункта, които бяха обособени при въвеждането на карантината, остават на входо-изходите на града. С вчерашната си заповед под номер РД 01-167 здравният министър Кирил Ананиев допълни Банско в разпореждането си от 25 март, с което в областните градове беше въведен строг контролно-пропускателен режим. Това означава, че след отпадането на карантината тази вечер влизането в града и излизането от него ще се разрешава само при неотложност - по здравословни причини, за полагане на трудова дейност в населеното място, за връщане на настоящ или постоянен адрес, за полагане на грижи за близък от семейството или снабдяване с лекарства и стоки от първа необходимост, които не са налични. Всичко това се удостоверява с лична карта, документ от работодател и декларация, която попълва самото лице. В сила остават и всички други забрани на национално ниво.

Под строг санитарен контрол се възстановява производството, нормализират се доставките за бизнеса, както и износът на продукция от града.
Много българи, които загубиха работата си, но останаха в Банско заради карантината, заявиха, че искат да се приберат по родните си места. Повечето местни жители обаче смятат, че карантината трябваше да продължи още седмица-две, за да има ефект от нея и да не се пренася заразата.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"