Александра Полежанова от Банско ще представя България на конкурс в Русия

14-годишната Александра участва в групата на деца, за които руският е чужд език

Александра Полежанова от Банско спечели националния етап на Международния конкурс „Живая классика”. Състезанието се проведе в София на предварително определената дата - 14 март, но заради обявеното извънредно положение в страната, участниците бяха оценявани по изпратени от тях видеозаписи.

Според регламента на международния конкурс, те се съревновават в три групи – деца, за които руският език е чуждестранен, деца от двуезични семейства и деца, за които руският е роден. Състезателите изпълняват артистично откъс от произведение на руски автор от XIX-XX в., а критериите при оценяването са предизвикателство дори за професионални артисти. Точки в класирането носят не само артистичността, но и грамотността, дикцията и ред други изисквания.

14-годишната Александра участва в групата на деца, за които руският е чужд език. Журито определи изпълнението ѝ като „златно”. Тя изпълни откъс от романа „Корабът с алените платна” на Александър Грин.

Заедно с победителите от другите две групи, осмокласничката от СУ”Неофит Рилски” ще представи България на финала на конкурса, който се провежда в Международния детски център „Артек”, а суперфиналът е на Червения площад в Москва.

Всерусийският конкурс „Живая классика” е изключително популярен. Ежегодно в проекта участват над 2,5 милиона ученици от 85 региона в Русия и 80 страни по света. В рамките на конкурса участват ученици на възраст от 10 до 17 години, които изпълняват откъси от свои любими прозаични произведения на руски език.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен