Избрани Новини

Няма забрана за прекратяване дейността на предприятията

Стриктно трябва да спазват препоръките на националния кризисен щаб

Във връзка с постъпващи въпроси от работодатели общинската управа в Разлог информира, че предприятията, производствените фирми и индустрии нямат забрана за прекратяване на дейност към днешна дата при стриктно спазване на препоръките на националния кризисен щаб, базирани на препоръките на световната здравна организация(СЗО).

Препоръки на СЗО:

Работодателите могат да бъдат гъвкави, като организират допълнителни мерки от типа филтър на входовете с дистанционно измерване на температура; преминаване на различен сменен режим на работа с цел намаляване броя на работещите в помещенията, работа в домашни условия, при възможност. Всичко с цел спазване на нужната дистанция между хората с оглед предотвратяване риска от предаване на вируса.

Работодателите трябва да въведат тези мерки незабавно, дори и COVID-19 да не е достигнал до съответното населено място. Това ще помогне за предотвратяване на загуба на работни дни поради заболявания и ще помогне да се спре или забави разпространението на COVID-19.

Погрижете се работното място да е чисто и хигиенично!

Повърхностите (бюра и маси) и предметите (телефони, клавиатури) трябва да бъдат редовно почиствани с дезинфектант. Защото заразяването на повърхности, докосвани от служители и клиенти, е един от основните пътища на разпространение на заразата от COVID-19.

Насърчете служителите, сътрудниците и клиентите да си мият ръцете редовно и добре!

Поставете диспенсъри с дезинфектант за ръце на видни места из работното място. Погрижете се да бъдат пълнени редовно. С плакати насърчете миенето на ръце.

Комбинирайте това с други комуникационни мерки, например насоки на служителите за безопасност на труда, брифинги на заседания и информация в интернет сайтовете на дружествата, насърчаващи миенето на ръце.

Погрижете се на работното място да има на разположение защитни маски (обикновени хирургически маски, не маските N95), както и хартиени кърпички, за онези, които започнат да чувстват симптоми на хрема или кашлица, докато са на работа. Осигурете кошчета с капаци, където да могат да се изхвърлят кърпичките и маските. Защото добрата респираторна хигиена предотвратява разпространението на COVID-19.

Информирайте служителите, сътрудниците и клиентите си, че ако COVID-19 започне да се разпространява във вашето населено място, всеки, който има дори лека настинка, или много слаба висока температура (от 37,3 C нагоре), е препоръчително да си остане у дома.

Продължете информационната кампания и редовно повтаряйте, че е препоръчително хората да си останат у дома, дори да имат само леки симптоми на COVID-19.

Информирайте с плакати и комбинирайте с други комуникационни канали, които обикновено използвате на работното място или в дружеството, като цяло.
Ясно информирайте служителите за правото им на отпуск по болест.

( Извадки от препоръките на Световната здравна организация "Как с прости мерки можете да предотвратите разпространението на COVID-19 на работното място".)



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов