Избрани Новини

Автокъщите в Дупница са пред фалит

Причината са блокираните в Италия автовози

Председателят на Сдружението на автотърговците в Дупница Вергил Кацов, притеснен, коментира обявеното извънредно положение заради заразата пред в.„Струма“.
“Бизнесът с автомобили втора ръка в Дупница се намира в тежко положение. От известно време не се доставят автомобили от Италия. Десетки автовози стоят там на паркинги с надежда да се вдигне забраната, но сега след въвеждането на извънредните мерки те са готови да изоставят автовозите и да се приберат в България.
Има липса на шофьори, които да пътуват до Италия. На мой колега се наложи да се качи на автовоз преди дни, за да докара автомобили от Италия. До вчера в Дупница имаше купувачи на автомобили от Македония и Гърция, но те ще спрат да идват. Бизнесът закъсва. Трябва да се плащат заплати на работниците, а като няма постъпления…
Много автотърговци са теглили кредити или са купили автомобили на лизинг. Банките ги дърпат, а те нямат средства да си плащат кредита. Правителството трябва да разговаря с кредиторите да не си търсят парите, докато трае кризата с коронавируса, а след като отмине епидемията, да се издължават. Иначе се трупат лихви, бизнесът затъва още повече, след като няма оборот и не може да плаща”, заяви В.Кацов.
Негов колега се оплака, че от две седмици не е продал нито един автомобил. Автовозите му са натоварени в Италия и стоят на паркинг, не могат да се върнат обратно в България.
Голяма част от шивашките цехове в Дупница, които шият дрехи и саи за обувки на ишлеме с поръчки от Италия, имат продукция за ден-два, после ще се наложи да затворят цеховете и да чакат да се вдигне карантината, която наложи италианското правителство.
“С вързани ръце съм. Някои от шивачките ще пусна в отпуск, но на останалите трябва да им плащам обезщетения, а производство няма”, притеснен е собственик на шивашки цех в Дупница.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)