Няма положителни проби на пациенти с коронавирус в Благоевградско

Кметът на Благоевград инж.Румен Томов свика Кризисния щаб

Кметът инж.Румен Томов свика днес от 16,00 часа заседание на Кризисния щаб за превенция и реакция при евентуално разпространение на заразата. Заседанието се проведе във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавирус в страната и обявеното с решение на Народното събрание на Република България извънредно положение. Ръководител на Кризисния щаб е кметът. Присъстваха членове на щаба - заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград инж.Василиса Павлова, заместник-кметът по обществен ред, сигурност и спорт на община Благоевград Любен Милев, секретарят на община Благоевград Мария Стойнева, директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов, представители на трите болници - МБАЛ-Благоевград д-р Александър Костов, МБАЛ „ПУЛС“  Александър Щерев, Специализирана болница по онкология“Свети Мина“ д-р Георги Георгиев , на Спешна помощ – Мария Танчева, началникът на Първо РУ – Благоевград гл.инспектор Петър Зашев, началникът на Второ РУ-Благоевград гл.инспектор Красимир Уруджолов, представител на Агенцията по безопасност на храните д-р Костадин Костадинов.

По време на заседанието бяха набелязани конкретни действия във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на коронавирус.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов запозна членовете на Кризисния щаб с издадената заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Заповедта е издадена на 13.03.2020 г. на основание чл.63 от Закона за здравето и във връзка с обявеното с решение на Народното събрание за извънредното положение. Д-р Калоян Калоянов обяви, че към момента няма установени положителни проби на пациенти с коронавирус на територията на Благоевградска област.

Кметът инж.Томов предприе действия за създаване на организация на територията на община Благоевград за изпълнение на разпоредените мерки от Министерството на здравеопазването. В зависимост от развитието на епидемичната ситуация община Благоевград има готовност за настаняване за активно лекарско наблюдение и адекватно лечение на пациенти от предложените лечебни заведения за обособяване на изолиран корпус е Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрия /Тубдиспансер/. В обслужването на пациенти ще се включат и останалите три болници на територията на община Благоевград.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов обяви, че не трябва да се създава паника. Всички жители трябва да са информирани при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура, кашлица, затруднено дишане, треска и т.н.) да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и учебните занимания в училищата и университетите на територията на община Благоевград. Дадени бяха указания и за засилени мерки и в Социалните звена в Общината.

Кметът инж.Томов във връзка с изпълнението на разпоредените мерки проведе днес среща и с представители на бизнеса, сред тях собственици на ресторанти и заведения за обществено хранене. По време на срещата бяха дискутирани теми относно създалата се ситуация. Кметът ще направи предложение към Общински съвет-Благоевград за отсрочка на таксата за тротоарно право /по време на преустановяване на приема на клиенти/.

Кметът инж.Томов отправи апел към жителите и гостите на Благоевград: Всички да работим заедно за недопускане на разпространението на коронавирус в община Благоевград. Спазвайте указанията за дезинфекция и въведените противоепидемични мерки.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен