Избрани Новини

Нов здравен проект осигурява прегледи по места в селата (снимки)

Проектът ще се изпълнява в общините Петрич и Сандански

Проектът „Remote Health Care Service Provision”, Акроним “RemoteCARE”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Гърция - България 2014-2020 г. вече се изпълнява в селата на община Петрич. Общата му стойност е 363 915,94 евро и се изпълнява от МБАЛ „Югозападна болница“. Партньорите по проекта са Община Ореокастро и Институтът по информатика и далекосъобщения-Национален център за научни изследвания "Демокрито”, Гърция.

Проектът ще се изпълнява в общините Петрич и Сандански. По линия на проекта е доставена нова мобилна система – специализиран медицински автомобил, оборудван с необходимото медицинско и IT оборудване, който ще бъде използван за осъществяване на прегледите на място в селата. Целта на защитения проект е улеснение на хората, които живеят на разстояние от административния център на общините Петрич и Сандански.

„Присъствието на лекари на терен в селата значително ще се отрази върху качеството на профилактиката в здравно направление, която е наложителна, особено в напреднала възраст. Именно по-възрастните хора срещат трудности в придвижването си до лекарските кабинети, които са в града, когато говорим за специалисти“, коментира кметът Димитър Бръчков.

В този мобилен медицински пункт ще се извършва общ профилактичен преглед с основна кардиологична насоченост. Медицинските специалисти ще могат да извършат прегледи на всички желаещи пациенти от селата и освен моментна експертиза за здравето на тяхната  сърдечно-съдова система, ще могат да пренасочват, ако е необходимо, и за прегледи при други специалисти. Това е от изключително значение за комплексната здравна грижа и профилактиката. Има изготвен списък за посещение в селата на община Петрич, хората ще бъдат уведомявани от кметовете по места за дните и часовете, в които ще могат да посещават мобилния здравен кабинет. Изпълнението на проекта приключва през месец юли тази година. „Ние ще търсим възможности неговото изпълнение да продължи и след това, защото ясно съзнаваме ползите от приложението му за хората в селата и тяхното спокойствие, обяви кметът Димитър Бръчков. Той припомни, че през тази година ще бъде закупен също и нов скенер за болницата в Петрич, като част от управленската политика за надграждане на здравните услуги в община Петрич. „Работи се целенасочено за решаване на проблема с медицинските кадри. Единият от лекарите-кардиолози, който работи по здравния проект, е включен в програмата на община Петрич за привличане на нови медицински специалисти“, посочи също кметът Димитър Бръчков.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)