Запалиха "гарото" в Белица

Четирите квартала се включиха в конкурса "Нащо гаро, най големо"

За пета година по инициатива на кметът на Община Белица, Радослав Ревански се организира конкурса "Нащо гаро, най големо".
Запалването на ”гарото” в Белица е характерен обичай, свързан с вярванията, че колкото е по-голям огънят, толкова годината ще е защитена от градушки и ще бъде плодородна. С огъня се гони злото, а когато пламъците станат по-малки, младите момци прескачат „гарото”, за да са силни и здрави през годината. Победителите на най-голямата клада емоционално изричат „Нащо гаро, най-големо”. Приоритет на журито е най-голямо "Еко гаро”. Целта е връщането на традицията - при струпването на кладите от хвойна да не се поставят материали, които да замърсяват въздуха и околната среда.
Съобразени с условията на конкурса, младите мъже от четирите квартала на Белица тази година сериозно са се потрудили и са построили огромни 4-5 метрови еко купи "гарота". Затова журито от общинската администрация връчи на всеки квартал по 100 лв. с пожелание всяка година на Сирни Заговезни всички да бъдат живи и здрави, да поддържат вековната традиция, за да се предава тя от поколение на поколение. След запалването на "гарото" жителите на кв."Долни край" бяха организирали тържествена заря, съпроводена с песни и хора. В настоящия момент и християни, и мюсюлмани се поздравяват за празника и се веселят.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен