Избрани Новини

Главният прокурор: Изключително брутална картина! (видео)

Гешев се срещна с местната власт на Бобов дол по проблемите с чистотата на въздуха

Главният прокурор Иван Гешев, министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на околната среда Емил Димитров посетиха Бобов дол, където се срещнаха с местната власт.
Главният прокурор заяви пред представители на общинското ръководство на Бобов дол: „Имате проблем с чистотата на въздуха, най-вероятно заради ТЕЦ-а. Изключително брутална картина“. „ТЕЦ „Бобов дол“ дава работа на много хора, но не може да се прави компромис с чистотата на въздуха. Никой не иска да затваря ТЕЦ-а. Въпросът е, че щом печелиш милиони, това е моето мнение като главен прокурор, ще инвестираш, за да е добре за всички. Вместо 100 единици, ще печелиш 60. По-лесно е да караш скъпи коли, отколкото да ги продадеш и да вкараш парите в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха, което теоретично струва 100-200 млн.“, обясни Иван Гешев. Той уточни и че ще се проверява дали има инсталации, които се „водят“ само на хартия, дали се оползотворяват отпадъци със стари разрешителни и дали се гори боклук, който е забранено да се гори.
Посещението на главния прокурор в Бобов дол е във връзка с разпоредената днес от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.
„Това, което ще направи прокуратурата - ще контролира стриктно министъра на околната среда и водите дали прави това, което му е възложено - проверката на всички ТЕЦ-ове“, каза Иван Гешев. Той бе категоричен, че ако бъдат установени нередности, прокуратурите по места ще образуват досъдебни производства.
Главният прокурор разговаря с жители на Бобов дол, които увери, че никой не иска да остави местните хора без работа, но в случай, че не се спазва закона, държавата трябва да принуди нарушителите да го спазват. "Щом се поставят пречистващи инсталации, ще се оправят нещата“, успокои той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов