Избрани Новини

Гешев: В ТЕЦ "Бобов дол“ са горели боклуци, смесени с въглища

Констатирани са няколко нарушения

Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук, смесен с въглища. Това каза главният прокурор Иван Гешев, който беше на място заедно с вътрешния министър Младен Маринов и министъра на околната среда и водите Емил Димитров, информира tribune.bg.
По-рано днес Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентираното изгаряне на отпадъци, внесени от ЕС. Обект на проверката са ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Перник“ и ТЕЦ „Сливен“.
„Вторият проблем е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища. И трето - в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне, който не отговаря на показателите за горене“, обясни Гешев.
„До момента е ясно, че най-вероятно не са спазени законовите изисквания. По-лесно е да караш Майбах, отколкото да го продадеш и да го вкараш в устройствата за чистота на въздуха. Защо да даваш тия пари, като може да си ги вкараш в коли, яхти“, възмути се главният прокурор.
Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица, закани се Гешев.
Министърът на околната среда и водите е поел ангажимент за язовир „Дяково“, където след проверка са констатирани над 20 случая на байпаси, с които незаконно се точат по 100 литра в секунда. Притокът на язовира е със скорост от 10 литра в секунда. „Незаконното точене на язовира е прекратено, но проверката продължава“, допълни Гешев.
Гражданите пък го сезирали, че подозират изнасяне на въглища с камиони, за които се твърди, че се изнася глина. Ще се направи пълна проверка на превозните фирми и техните документи.
„Смятам да поканя собственика или консултанта, както се нарича, на четири ТЕЦ-а и да му кажа какво точно искаме от него, какво точно трябва да се случи, и, ако това не се случи, ще има последствия“, допълни министъра на околната среда и водите Емил Димитров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов