Избрани Новини

Специална международна седмица започва в АУБ

Кино и съревнования между таланти и знания са в основата на събитията

Американският университет в България (АУБ) открива XXII Международна седмица днес. Тази година висшето училище е подготвило специална програма във всяка една от вечерите – включително отличени кинопродукции, специално високопоставено посещение и невероятни демонстрации на творчески заложби и красив ум.
Седмицата започва с представяне на различните страни – тази година в АУБ има студенти от 40 страни. Във вторник е вечерта, посветена на седмото изкуство. Кинолюбителите ще видят заглавията, отличени на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. Сред лентите са „Бойна машина“, награден за най-добър филм, и „Данте срещу Мохамед Али“, носител на голямата награда „Ранно пиле“.
Международната седмица продължава с дискусия. В сряда специален гост на АУБ е н.пр. Ясна Огняновац, посланик на Република Хърватия. С нея студените ще обсъдят приоритетите от ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и каква е визията на младежите за бъдещето на силна и обединена Европа. В четвъртък предстои епична надпревара – осем отбора и един преподавател ще се изправят едни срещу други в елиминационна борба на знание, интелект и съобразителност в опит да отгатнат най-популярните отговори, дадени в анкети.
С наближаването на почивните дни програмата на Международната седмица ще бъде насочена към самодейното изкуство и талант, проявени на или извън сцената. АУБ ще търси кои са най-даровитите студенти тази академична година на сцената на театър „Карл Джераси“ в петък. Очакванията на организаторите са за голяма конкуренция сред участниците и огромно удоволствие за публиката. Съботната вечер е кулминацията от събития, когато из кампуса ще се носи мирис на вкусна храна и ще се чува ритмичен тропот. Причината – фестивалът на традиционната кухня и танци, който е същински празник на културното многообразие по света, обединено под покрива на АУБ. Как протече той миналата година можете да видите във видеото: https://www.youtube.com/watch?v=9kwPVrWqHFU
Огромна благодарност към студентите, преподавателите и служителите изрази д-р Дейвид Еванс, вр.и.д президент на АУБ: „Международната седмица не би могла да се осъществи без дейното участие на всички в университета. Това е и причината да бъде толкова хубаво – всички сме заедно, споделяйки частица от нашата идентичност с останалите, и се обогатяваме още повече с онова, което ни дават другите от своята култура. А начинът, по който се случва този обмен, е удивителен – чрез собствените ни умения.“



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов