Избрани Новини

Да помогнем на Лидия!

Майка се нуждае от 50 хил.евро, за да живее

Лидия е на 44 г. и е майка на 12-годишния Александър, който е добър ученик и спортист, наследил амбицията и добротата на мама.
Лидия е прекрасна съпруга, един всеотдаен, честен и трудолюбив човек.
Тя е изключително борбена...
Но над живота на Лидия тегне зловещата диагноза, която ѝ поставят преди повече от 18 години. Тя води битка за своя живот, бори се с коварната болест множествена склероза - автоимунно заболяване, което бавно и упорито я приковава в инвалидния стол.
„За съжаление не е открито лечение, не са изяснени причините, поради които се появява това заболяване, особено при млади хора. Бях на 27 години, когато бях диагностицирана, т.е. от около 19 години имам това заболяване“, разказва за Tribune.bg Лидия Господинова. „Беше просто диагноза. Не ѝ обръщах толкова внимание. Не съм имала влошавания“, споделя още тя.
След раждането на детето ѝ обаче ситуацията се променя. Тогава назначават лечение с инжекции. Но след като курсовете са спрени, започва бърза инвалидизация, в резултат на което в момента тя използва помощни средства като канадка в затворени помещения, а навън се придвижва с чужда помощ или със скутер.
„Нямам осигурено лечение, медикаменти, които да се покриват от Здравната каса. Такова се покрива само за новооткрити пациенти, които са „перспективни“, с нескрита ирония разкрива Лидия.
„Аз вече имам по-висока инвалидизация и затова съм принудена да търся алтернативно лечение“, признава жената.
Добрата новина за Лидия и семейството ѝ е възможността за лечение с HSCT (Hematopoietic Stem Cell Transplantation), което представлява комбинация от химиотерапия и трансплантация на стволови клетки. В основата на това лечение е интензивното унищожаване на „дефектните“ клетки на имунната система с цел преустановяване на автоимунната атака. То се прилага на няколко места в света, но с най-голям опит и брой пациенти е клиниката по хематология и клетъчна терапия към медицински център „Пирогов“ в Москва (Русия).
„Вече няколко пациенти от България направиха тази интервенция, в резултат на което се чувстват по-добре. Направено им е проучване. Резултатите са положителни. След три години лечение някои от пациентите, които преди това са ползвали помощни средства, сега вече дори карат велосипеди и са пълноценни хора“, отбелязва Лидия.
„Това ми дава надежда, че може и аз да направя нещо за себе си“, категорична е тя.
В България лечението все още не е одобрено за пациенти с множествена склероза и не се финансира от Здравната каса. Самата терапия е 45 000 евро, а с допълнителните разноски по пътуването и престоя там, и задължителната последваща рехабилитация, сумата, която е нужна, достига и дори надхвърля 50 000 евро.
Затова жената и близките ѝ са принудени да търсят помощ от дарители.
„Датата, която ми е определена, е 20 април 2020 година. Сърдечно благодаря на всички, които вече ме подкрепиха и на тези, които ще се радвам да го направят. Желая здраве на всички  и никой да не попада в ситуация, в която се налага да се търси чужда помощ поради здравословни причини. Всичко добро желая на всички. Бъдете благословени“, казва емоционално Лидия.
Всеки, който желае да помогне, може да го направи на банкова сметка в лева:
IBAN: BG42 RZBB 9155 1011 3584 67
BIC (SWIFT): RZBBBGSF  банка Райфайзенбанк
Титуляр: Лидия Лечева-Господинова
Основание: Дарение
PayPal: paypal.me/LidiyaGospodinova



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)