Избрани Новини

Петричкият съд разглежда дело на ало измамник

Със съучастник "взели" от възрастна жена 3 000 лева, златен пръстен и медальон с верижка

Районна прокуратура - Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.И. (на 29 години) за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

През есента на 2018 г. обвиняемият И. се свързал по телефона с неустановено при разследването лице, с което решили да извършват телефонни измами с цел имотна облага. Постигнали уговорка Г.И. да улеснява осъществяването на това престъпление, като по устно указание, дадено от съучастника му, да се придвижва до конкретно място, да взема от там оставената парична сума, след което да я транспортира. За тази „услуга“ обвиняемият следвало да получава по двеста лева. Бил му оставен мобилен телефон и първоначална парична сума на дърво, в района на гр.Суворово, област Варна.

В края на м. октомври 2018 г. Г.И. заминал за Петрич, където отседнал в хотел. Там трябвало да чака следващи указания.

По обяд на 1.11.2018 г. на стационарен телефон на М.Л. (на 89 години), живуща в Петрич, се обадил мъж, представил се като „полицейски служител Веселин Николов“. Казал на жената, че телефонният й номер фигурира в списъка на измамниците и ще бъде потърсена. Обяснил й, че „по разпореждане на главния прокурор на Република България – Сотир Цацаров, трябва да заловят измамниците, които са група от шест човека и затова е необходимо нейното съдействие“. За целта жената следвало да събере пари и златни ценности, които има в дома си, да ги сложи в найлонов плик и да ги скрие във фризера. Запитана от „полицая“ дали иска нейни близки да присъстват по време на разговорите им, пострадалата заявила, че не желае да ги притеснява. Наред с това мъжът заявил, че от БТВ и Нова телевизия правят репортаж по залавянето на измамниците и й оставил телефон за връзка.

Въведената в заблуждение жена незабавно изпълнила дадените й указания, като сложила в камерата на хладилника три хиляди лева, златен пръстен и медальон с верижка.

Последвало редуване на обажданията - от мъж, заплашващ я с убийство и друг, представящ се за служител в МВР. Последният я успокоил, че къщата й е обградена от полицаи и не трябва да се страхува. Убедена, че съдейства за залавянето на престъпниците, жената оставила исканата от нея парична сума и златни накити първоначално в кошче за боклук до ресторант „Яворите“. След това била накарана да ги пренесе на друго място - под метален контейнер на ул.„Братя Миладинови“.

Веднага след това обвиняемият И. изпълнил указанията на своя съучастник и взел оставената от пострадалата чанта, която транспортирал до гр.Цар Калоян.

След като е разбрала, че била измамена, пострадалата жена уведомила органите на РУ на МВР - Петрич, като по случая е започнало наказателно производство. Г.И. е бил установен като съучастник в извършеното престъпление.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)