Избрани Новини

Съдят двама ало измамници в Кюстендил

Общият размер на причинената вреда на тримата пострадали е 13 650 лева

Районна прокуратура - Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т.К. (на 30 години) и Л.Г. (на 29 години) за извършено от тях престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 1, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.
Двамата обвиняеми живели на семейни начала. През 2018 г. се договорили с неустановено по делото лице – извършител, да го подпомагат при извършване на телефонни измами. Техният ангажимент в престъпната схема бил да прибират паричните суми, оставени на определени места от въведените в заблуждение лица. К. и Г. били инструктирани относно проявяване на предпазливост и конспиративност при действията си.
В периода от 30.10.2018 г. до 19.11.2018 г. те участвали в извършване на измами спрямо три лица. Схемата била сходна – позвъняване на стационарен телефон, провеждане на разговор, въвеждане в заблуждение с цел получаване на парични средства.
В единият от случаите на пострадалата жена се обадил „служител на МВР“, който я информирал за провеждана полицейска акция по залавяне на телефонни измамници. От нея се искало съдействие, което се заключавало в предаването на наличните у нея пари. Тъй като в дома си тя не разполагала със значителни суми, била убедена да изтегли спестяванията си от банков клон в града и да ги остави на определено място в централната част – в кош за смет.
Въведената в заблуждение жена изпълнила дадените й указания, като изтеглила от сметката си 4350 лева и добавила към тях още 50 лева. След това закупила вестник и започнала да ги опакова, когато била видяна от дъщеря си. Попитана от нея какво прави, жената й направила знак да мълчи, оставила пакета с парите в кошче за смет и си тръгнала. Въпреки че намерила поведението на майка си за странно, тя не се обезпокоила поради наблизо разположената сграда на Районното полицейско управление и се върнала на работа. Оттам продължила да наблюдава и станала свидетел как обвиняемите К. и Г. вземат оставения от майка й пакет с пари. Жената добре ги огледала и запомнила външността им.
По сходен начин била въведена в заблуждение друга пострадала от действията им жена. В периода от 10:20 ч. до 14:50 ч. на 19.11.2018 г., „служител на МВР“ й се обадил десет пъти да й съобщи, че работи по случая за телефонна измама и да й даде указания за действия по разкриването на престъплението. Тя сложила в найлонов плик спестяванията си в размер на 4900 лева и ги пуснала през терасата на жилището си. Освен това поставила знак, като завързала шал на простора, за да улесни „разкриване на измамата“ . Паричните й средства също били взети от обвиняемите.
Третият пострадал оставил съхраняваните от него 4350 лева на входната врата на жилището си. Оттам те били взети от обвиняемата Г. Нейните действия били заснети от инсталирани охранителни камери в съседен дом.
Общият размер на причинената имотна вреда на тримата пострадали възлиза на 13 650 лева.
Предстои наказателното производство срещу обвиняемите Г. и К. да продължи в съда. Двамата са осъждани, в това число и за измами.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден