"Калуня-каля" оживя на сцената на Родопския театър

Представлението е по едноименния роман на благоевградския писател Георги Божинов

„Калуньаа бил добър човек… И гледал да прави добро за народа… Искал да прави добро – а все излизало зло… Ей такава работа, такава една история, да ѝ се чудиш и маеш…“
Трагичната история на Калуня ни разказва за смутните години около Априлското въстание и желанието на един човек да оправи света. Но дали светът иска да бъде оправен?
За първи път у нас на сцената на Родопския драматичен театър бе поставено представление по романа на покойния благоевградски писател Георги Божинов „Калуня-Каля“. Георги Божинов написва „Калуня-каля“ през 1988 г., но романът заживява нов живот след преиздаването му  през 2014 г. Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи. В „Калуня-Каля“ са описани събития, случили се около националноосвободителните движения на българите. Но този роман най-малко засяга участниците в тези движения.
Главният герой на романа е богатият помак Калуньо. Докато личния му живот е доминиран от най-голямото му желание – да има дете, той бива въвлечен от своите приятели в башибозук, който унищожава цяло българско село. Ужасите, проявени към „каурите“ (българи), карат Калуньо да се обърне срещу своите и със средствата на насилието той започва да търси справедливост. Калуньо обявява война като че ли на целия свят. Това за него е свещена война за справедливост, която накрая го погубва.
Идеята за пренасянето на трагичната история на Калуньо на театрална сцена е на младия режисьор Благой Бойчев: „В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, но чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, то пак остава зло.“

Спектакълът на Родопския драматичен театър беше показан на 27 януари – рождения ден на писателя, в столичния театър "Théatro".

В ролята на Калуньо се превъплъщава Делян Илиев. В спектакъла участват и актьорите от младата и ентусиазирана трупа на театъра Гергана Либова, Божана Мановска, Джована Галиарди, Васил Читанов, Борис Хаджийски, Асен Левов, Никола Орешков, Румен Бечев.

Режисьор на спектакъла е Благой Бойчев, драматург Цвета Ерменкова, сценографията е дело на Мирела Василева, а хореографията на Стефания Георгиева. Автор на музиката е Добромир Кисьов.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"