Избрани Новини

България със заявка за най-сериозния конкурс за кларинетисти в света

Първият международен кларинетен конкурс “Проф. Сава Димитров” е от 20 до 26 април в София

През април тази година в София за първи път ще се проведе мащабен международен кларинетен конкурс, който носи името на проф. д-р Сава Димитров – основател на българската школа и музикант оставил следа в развитието на музиката в световен мащаб. Общият награден фонд на събитието, който включва парични и предметни награди, е близо 50 хил.лева. С това България прави заявка за най-сериозния конкурс за кларинетисти в света. Доказателство за това е и ангажирането на едни от най-добрите изпълнители на този инструмент в състава на журито.
“Конкурс от такъв ранг не е правен у нас и не говоря само за кларинетен, а изобщо за музикален. Задачата ни определено е амбициозна, но не и нереалистична. Фактът, че авторитети от световна величина се съгласиха да се ангажират с проекта и да се включат в журито, е доказателство за това. Доверие ни гласува и водещият производител на кларинети в света, който ще предостави като награди два модела от най-високия клас за победителите в две от категориите. А това наистина е сбъдната мечта за младите изпълнители”, обясни проф. д-р Сава Димитров, председател на Организационния комитет и внук на основателя на кларинетната школа у нас.
Първият международен кларинетен конкурс “Проф. Сава Димитров” ще се проведе от 20 до 26 април в София в пет състезателни категории според възрастта на изпълнителите, като за всяка от тях има предварително обявен ясен регламент. Участие могат да вземат музиканти, родени след 1 януари 1994 година с предварително записване. Онлайн регистрацията е до 15 февруари или до 15 март в зависимост от категорията.
“Очакванията ни като за първо издание е да имаме сериозен интерес от различни държави, особено от Балканите. Вярвам, че българската школа също ще има силни представители. Намернието ни е конкурсът да стане традиционен и да се провежда на всеки две години с възможност да привлича все повече музиканти от цял свят”, сподели проф. Димитров.
Конкурсът се организира от Фондация “Проф. Сава Димитров” и Националната музикална академия “Проф.Панчо Владигеров” в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столична община, Съюза на българските композитори, Софийската филхармония и Българското национално радио. Той ще бъде отворен за публика и ще завърши с гала концерт на победителите.

/Източник - Фен Фолк ТВ/



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)