Избрани Новини

Започват Януарските музикални вечери в Банско

Представят два култови мюзикъла - "Чикаго" и "Уестсайдска история"

Започват Януарските музикални вечери в Банско. Ще бъдат представени два култови мюзикъла - "Чикаго" и "Уестсайдска история". Фестивалът е от 9.01. в 18:00 ч. до 11.01. в 18:00 ч. На сцената в Народно читалище „Никола Вапцаров” Театрално-музикален продуцентски център-Варна и Държавна опера-Варна ще представят мюзикъла „Чикаго” на 9 януари от 18.00 часа. Постановката е на Борис Панкин, диригент е Страцимир Павлов. В следващите две вечери по същото време зрителите ще могат да гледат и „Уестсайдска история”, базиран на концепцията на Джером Робинс. Режисьор е Крис Катена, а диригент е Кръстин Настев. Мюзикълът се изпълнява на английски език, но има субтитри на български език.

Сюжетът на „Чикаго” разказва за кабаретна актриса, която убива любовника си, но с помощта на високоплатен адвокат успява да убеди съда в своята невинност и да стане звезда в очите на пресата и обществото. Оригиналът на мюзикъла (1975) е на Боб Фос, един от най-големите американски хореографи и режисьори, комуто дължим и онези прекрасни филми-мюзикъли „Кабаре” и „Ах, този джаз”. Римейкът на „Чикаго“ в памет на Боб Фос (1996), отличен с 6 награди „Тони“, 2 приза "Лоурънс Оливие" и "Грами" за най-добър шоу албум, държи рекорда за най-дълго игран римейк на Бродуей. Преведен на 10 езика, мюзикълът е гледан от над 17 милиона зрители в цял свят.
„Уестсайдска история“ е създаден от четирима именити творци – великия композитор Ленард Бърнстейн, легендарния хореограф Джером Робинс, Артър Лорънс – един от най-големите американски либретисти и Стивън Зондхайм, написал текста на песните. Концепцията за мюзикъла, който пресъздава една съвременна история на Ромео и Жулиета, принадлежи на Джером Робинс. Първоначално сюжетът разглеждал сблъсъка между евреи и католици, но по-късно акцентът бил пренасочен към враждуващи американци и пуерториканци, две улични банди в някогашния беден и проблемен квартал на Ню Йорк Манхатън.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов