Избрани Новини

Броим зимуващите водолюбиви птици в България

Над 100 доброволци обединяват усилията си

От 9 до 12 януари 2020 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) организират преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори, обединяват усилията си в повече от 40 екипа, които ще посетят всички големи водоеми в страната. В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях.
По време на преброяването специално внимание ще се обърне на зимуващите пойни и тундрови лебеди, тъй като през 2020 г. се провежда международното преброяване на двата вида.  
„Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Това е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората”, коментира Свилен Чешмеджиев, координатор на преброяването от БДЗП. „Тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас”, допълни той.
Още в началото на декември бяха наблюдавани първите струпвания на северни видове, които редовно зимуват в нашата страна, като например големите белочели и червеногушите гъски, тръноопашатите потапници, звънарките, гмуркачите, нирците и др. В последните дни на миналата година екип на БДЗП наблюдава рекордна численост на зимуващите големи белочели гъски в района на Свищовско-Беленската низина – близо 75 хиляди индивида. Друг екип на БДЗП наблюдава изключително рядката за страната обикновена дропла в района на езеро Дуранкулак. Тундрови лебеди и голямо струпване от над 600 тръноопашати потапници са установени в Бургаските езера по време на редовния мониторинг.  
България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като ушатия гмурец, червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, ледената, кадифената и кафявоглавата потапница и други.
Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, много от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.
Партньори в преброяването в България са Изпълнителна агенция по околна среда, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българска орнитологична централа, Федерация „Зелени Балкани”, Фонд за дивата флора и фауна и ДПП „Персина“ – гр. Белене. В полевите екипи ще участват и представители на СЛРБ. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) също има съществена роля в осъществяването на преброяването, осигурявайки автомобили и експерти от своите регионални звена, които ще извършват и проверки за нарушение на Закона за лова. Съдействие в преброяването ще окажат ДЛС “Дикчан” ­ с. Сатовча и ДГС – Гоце Делчев, които ще подпомогнат преброяването в района на р. Места и яз. Доспат, както и експерти от Община Козлодуй, които ще осъществят преброяването по река Огоста. Язовир Искър и някои от водоемите в Софийско ще бъдат посетени от доброволци на клуб „Скорец“ към Билогическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов