Избрани Новини

Пак броим врабчетата в България

Миналата година 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета

За втори път ще броим заедно врабчетата в България. Миналата година  Българското дружество за защита на птиците стартираха кампанията „Ние броим врабчетата“ за първи път. Сега ще се повтори.
Тази година броим врабчетата днес, 12 май.
„Ние броим врабчетата“ има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско. На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.
На 8 април 2017 година 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Тази година броенето е през май. А защо броим месец по-късно? През май трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще можем да разберем местата, които предпочитат за отглеждане на малките си. Броейки врабчетата дни по-късно, в сравнение с миналата година, ще се опитаме да установим дали съществуват закономерности в разпространението им.
Миналата година научихме, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за гнездене и хранене. Искаме да разберем дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето, информират от БДЗП.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)