Избрани Новини

Благоевград чества големия християнски празник Богоявление

Празникът ще започне в храм "Въведение Богородично“

Днес в Благоевград ще отбележим един от най-големите християнски празници Богоявление (Йордановден)

Празникът ще започне в храм „Въведение Богородично“. От 10:15 ч. ще има водосвет и ще се извърши ритуално хвърляне на кръста във водите на река Благоевградска Бистрица. Ритуалът „Водоосвещение” по традицията ще се състои на моста между площад "Македония" и сградата на Регионалния исторически музей. Този, който успее да извади кръста от водата, ще бъде здрав през цялата година. Ако времето на Богоявление е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.
На Богоявление свещеници от катедралния храм „Въведение Богородично" в Благоевград ще отслужат традиционен Богоявленски ритуал по освещаване на бойното знаме на Бригадно командване Благоевград. Ритуалът ще започне в 10:30 часа, на площад "Македония", където ще присъстват военнослужещи от Военно формирование 26 400 в областния център.
На 6 януари почитаме и 172 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. В знак на признателност към Ботевият принос, от 11:00 часа благоевградската общественост ще преклони глава пред неговия бюст-паметник, който се намира на площад „Народни будители" .Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден