Избрани Новини

Не яжте много сладкиши по Коледа!

Злоупотребата с тях води до депресии

Декември е месецът на празниците, в който прекаляваме с партитата с приятели и колеги, със семейните събирания и богатите празнични трапези. В това време на годината прекаляваме и със сладкишите, коледните десерти и лакомства. Според ново проучване, публикувано в списание Medical Hypotheses, рязкото увеличение на консумацията на захарни изделия и десерти се отразява зле не само на талията ви, но може да доведе до празнична депресия.
Изследователи от Университета в Канзас са анализирали голямо разнообразие от данни, свързани с физиологичните и психологическите ефекти от консумацията на добавена захар, която присъства в редица празнични рецепти. Те стигнали до заключението, че яденето на твърде много захар около празниците може да има ефект, подобен на този от злоупотребата с алкохол.
Алкохолът е базиран на празни калории, чиста енергия без хранителна стойност, която е токсична във високи дози. Захарите имат много подобен ефект върху тялото. Когато става въпрос за депресия, те имат своето участие в процеса.
Когато мозъкът има нужда от хранителни вещества, а получи чисти прости захари, той рязко и внезапно отделя хормони на щастието, които обаче скоро след това спадат също така рязко. Колебанията в нивата на тези биохимикали може да доведе до депресия, сезонна депресия, безпокойство или тревожност, свързани с празниците. Това важи особено за хората, които са предразположени към сезонни депресии.
Когато консумираме сладкиши в големи количества, те действат като наркотик, причиняват повишаване на теглото, влошават настроението и отключват възпалителни процеси в различни тъкани в тялото. Още едно интересно наблюдение на учените е, че част от хората, развили депресия имат високи нива на системно възпаление в тялото.
За да се предпазите от високия риск от изпадане в депресия около празниците, старайте се да не прекалявате с вредните храни и алкохола. Употребявайте ги в умерени количества и не спирайте да се движите повече, за да компенсирате приетите бързи калории.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов