Избрани Новини

ДФЗ преведе над 72.4 млн. лева за намален акциз върху газьола

Средствата бяха разпределени на 10 614 земеделски стопани

ДФ „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 72.4 млн. лв. по схемата за намален акциз върху газьола.
Средствата бяха разпределени на 10 614 земеделски стопани. Подпомагането представлява 86,7% от одобрения бюджет, който е 84 млн. лв. за 2019 г. Останалата част, в размер на над 11 млн. лв., ще бъде изплатена с втори транш в началото на 2020 г. Финансовата подкрепа по схемата е изчислена на база на 0.37 лв. за литър.
Следващата седмица овцевъдите и козевъдите ще получат втория транш по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързани с производството. С превеждането му ДФ „Земеделие“ въвежда като добра практика финансирането по схемите от директните плащания, по което има 2 транша, да се затваря в рамките на финансовата година.
Близо 900 млн.лв. ще бъдат преведени на земеделските стопани през декември. В началото на декември ще започне изплащането по всички схеми по обвързаната подкрепа за животни с бюджет от 120 млн.лв. След 9 декември стартира и най-голямото плащане за всички земеделски стопани – по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) – над 600 млн.лв., а до 20 декември ще се изплатят средствата по мярка 13 за необлагодетелстваните райони с бюджет от над 100 млн.лв. Ще бъде изплатен и четвърти транш от близо 10 млн. лв. на свиневъдите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов