Избрани Новини

Над 400 млади фермери получиха 10 млн.лева по ПРСР 2014-2020

Подписаха договорите си по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани"

ДФ „Земеделие“ - РА изплати близо 10 млн.лв. авансови плащания на 405 млади фермери, които подписаха договорите си по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" по ПРСР 2014-2020 г. Те подадоха инвестиционните си предложения миналата година по време на втория прием по подмярката, който се осъществи през ИСУН. В края на лятото ДФЗ – РА одобри за финансиране общо 880 предложения на начинаещи земеделски стопани, които попадаха в 100% бюджет на приема в размер на 22 млн. евро.

След встъпването си в длъжност в края на юли тази година, изпълнителният директор на ДФЗ – РА Васил Грудев успя да организира само за 20 дни преодоляване на забавянето по одобряването на проектите на младите фермери. За наваксване на изоставането беше ускорена и обработка на документите за извършване на първото авансово плащане. За целта беше облекчена административна тежест от представяне на хартиени досиета и документи. Административни проверки преди плащане в момента са правят служебно, на базата на осигурените достъпи до масивите на съответните ведомства, както и въз основа на въведения автоматизиран процес на изчисления. Така значително се съкрати нормативно определеният срок от два месеца за изплащане на финансовата помощ.

До две седмици се очаква Разплащателната агенция да преведе първото плащане и по останалите сключени договори на младите фермери по подмярка 6.1.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)