За Орфей и духовното израстване на човека разговаряха в благоевградската галерия

Спасимир Тренчев представи новия си роман "Заветът на Орфей"

При препълнена зала и огромен интерес писателят Спасимир Тренчев, председател на Творческо обединение "XXI-ви век" при НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград, представи днес новия си роман "Заветът на Орфей". Културното събитие се проведе в Градската художествена галерия.

За книгата и нейния автор говори проф.Стилиян Стоянов, преподавател в Ю\ЗУ "Н.Рилски" - Благоевград.

Авторът разказа за своите търсения в процеса на работа над романа, за интереса си към орфеизма, за духовните си търсения и сподели свои мисли за духовното развитие и израстване на човека, за пътя му към неговото истинско "аз".

Много от присъстващите споделиха своите интереси по темата, впечатления от книгата и пожелаха нови успехи на автора, както и нови срещи с интереса му към духовността и светлината.

Спасимир Тренчев е автор на осем книги, сред които стихосбирката „Душа на изкуството“, която издава, докато е още ученик. Следват повестта „Тъмен тласък“, сборникът с разкази „Неумираща любов“, е-книга „Кръговрат“ и четири романа: психотрилърът „Апартаментът“ (2010), лятната комедия „Плажен масаж“ (2014), криминалната драма „Тих мрак“ с две издания (2017) и (2018), „Заветът на Орфей“ (2019), която той самият не може да определи жанрово, но за която е правил седемгодишно проучване по темата.

„Апартаментът“, „Кръговрат“ и „Плажен масаж“ може да ги прочетете безплатно, като се свържете с автора във фейсбук с име Спаси Мир.
Публикувал е в антологията на българската фантастика „Точка на пристигане” (2002), и в антологията на българския хорър ”До ада и назад” (2011) с разказа „Дама Пика”, в който показва една различна гледна точка за истината на тази легенда. Има публикации в сп.„Пламък”, алманах „Струма”, в интернет платформите „Литературен свят“, „Литернет”,”Словото”, „Стиховебг”, „Сивостен”, „Светлосенки”, „Буквите”, „ХуЛите”.
През 1999 г. печели втора награда на конкурс за есе ”Светът на границата на две епохи”, а през 2015 г. първа награда в конкурс за разказ, организиран от „Буквите“ с разказа си „Нощта на билките“ в категория „Проза“ и подкатегория „Значими събития“. Има публикация и в сп.„Осем“.
Смята, че ролята на изкуството и литературата е да въздействат емоционално, да задават въпроси и да провокират.