Избрани Новини

21 ноември е Ден на християнското семейство

На този ден тригодишната Мария е отдадена в служение на Бога

Християнския свят отбелязва църковния празник Въведение Богородично, който е посветен на православната християнска младеж и семейство. В Константинополската църква празникът е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква – от папа Григорий Единайсети през 1374 година.
С решение на Св. Синод на Българската православна църква, от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.
Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Ерусалимския храм и отдадена в служение на Бога. Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й – праведният Йосиф.
На Въведение Богородично православната църква препоръчва родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.
По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)