86 са тежките ПТП-та от началото на годината в Кюстендилско

Загинали са 14 души, ранени са 80

За да отбележат Световния ден за възпоминание на жертвите от пътни произшествия, директорът на ОДМВР - Кюстендил ст.комисар Елиан Стамболийски и областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев правят обръщение към жителите на областта:

Уважаеми съграждани от Кюстендилска област,
По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2019 година Световният ден се отбелязва на 17 ноември.
Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот.
Уважаеми съграждани,
Призоваваме ви  в неделя - 17 ноември, да  отдадем нашата дълбока почит към жертвите при пътнотранспортни произшествия, а ние да сме по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана или пешеходци. И да не забравяме, че безопасността е споделена отговорност.
Уважаеми съграждани,
Призоваваме ви  на  този ден да изразим нашата дълбока почит и към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, които всеки ден оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за техния живот.
Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл за любовта между хората, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Нека всички заедно – институции, организации и участници в движението, в името на живота, да дадем своя принос за безопасността и за намаляване броя на пострадалите по  пътищата.
През тази година мотото на Световния ден е „Животът не е резервна част“. Служителите от „Пътна полиция“ - ОДМВР и партньорите ни от държавния и гражданки сектор, от религиозните общности  са убедени, че спазването на правилата е гаранция  за по-малко беди, че вярата прави хората по-добри. Кара ги да се обръщат към себе си и да намират верния път за запазване на собственото здраве и живот. А когато полагаш грижи за себе си, ставаш по-грижовен и към близките си, дори към непознатите.
На територията на Кюстендилска област от началото на тази година са възникнали 339 пътни произшествия. 86 от тях са тежки, загинали са 14 души, ранени са 80.

За 2018 година загиналите при ПТП по пътищата на Кюстендилска област са 4-ма, а произшествията са били 388.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"