Съдят водач за ПТП със загинало шестгодишно момче в Сандански

Причината за смъртта му е съчетаната травма с водеща черепно-мозъчна травма

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.Я. (на 74 години) за извършено от него престъпление по чл. 343, ал.1, б. „в“, пр. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият Я. е правоспособен водач на моторно превозно средство и притежава валидна шофьорска книжка.

Около 08:30 ч. на 25.07.2018 г. мъжът потегля с лекия си автомобил „Фолксваген“ от дома си на ул.„Пирин“ в гр.Сандански, за да отиде при сестра си, живееща на пл.„Грамос“.

По същото време, на ул.„Александър Буйнов“, служители на общинско дружество извършвали дейности по отстраняване на авария. По време на изкопните работи, от дясната страна на багера оставало разстояние от около 2 м от уличното платно, през което е било възможно да преминават автомобили и пешеходци. В кофата на багера бил поставен знак Г9 „Преминаване отдясно на знака“. В непосредствена близост до изкопа имало паркирани автомобили. На тротоара стояли живеещите наблизо граждани.

Стигайки до ул.„Алексанъдр Буйнов“, която е покрита с павета и има значителен стръмен наклон на спускане в посока към ул.„Чудомир Кантарджиев“, обвиняемият С.Я. спрял автомобила на разстояние от около 10-15 м от багера. Мъжът слязъл и набързо отишъл да провери дали работниците ще приключат бързо. След като се върнал и се качил в колата си, форсирайки я, потеглил рязко напред, насочвайки се вдясно към тротоара. В резултат на действията си ударил паркиран наблизо автомобил „Тойота“, а след това и пешеходеца – малолетния М.С. Тялото на детето било отхвърлено пред управляваното от обвиняемия МПС, след което той преминава над него.

Пострадалият бил веднага транспортиран за оказване на спешна медицинска помощ. Въпреки предприетото лечение, няколко дни по-късно шестгодишният М. е починал. Според експертното заключение, причината за смъртта му е съчетаната травма с водеща черепно-мозъчна такава с развилите се усложнения.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия С.Я. да продължи в съда.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"