Избрани Новини

Годишният план за ползване на дървесина в ЮЗДП през 2020 г. е 1 111 000 куб.м

През втората половина на ноември започват тръжните процедури

Годишният план за ползване на дървесина в Югозападното държавно предприятие през 2020 г. е 1 111 000 кубически метра. От тях близо 700 000 кубика са от редовни обекти, като 375 000 куб.метра са иглолистни гори, а 310 000 куб.метра – широколистни. Очакванията са в края на тази година около 420 000 кубика дървесина да е от преходни обекти, които са отдадени за работа през настоящата година. Това съобщи инж. Василий Маринковски - началник отдел в ЮЗДП, на среща с представители на браншови организации в дърводобивния и дървопреработвателния сектор и с всички заинтересовани лица, които извършват дейност в държавните горски територии.  
През втората половина на ноември започват тръжните процедури. На първата тръжна сесия ще бъдат предложени 50% от предвиденото за ползване количество за 2020 г. На втората тръжна сесия, която е през март-април, това количество ще е около 30%, а останалото ще бъде предоставено през юни.
„На първата тръжна сесия с предимство ще бъдат предложени обектите, които са по член 38 от Наредбата – за местни търговци, това е практика в ЮЗДП. Идеята е първо да задоволим нуждите и потребностите на местните ползватели с дървесина. След това останалите количества ще бъдат предложени по общия ред”, информира инж.Маринковски.
Началните цени се определят съгласно Наредбата, засега не се предвижда промяната им. Ще се изпълнят указанията на Министерството на земеделието, храните и горите за провеждане на електронни търгове. На този етап те ще са основно явни, като в момента се готви промяна на платформата, за да може да се предложат на пазара и електронни търгове с тайно наддаване.
ЮЗДП ще проведе работни срещи по региони, на които ще се обсъди изпълнението на ангажиментите относно изграждане, поддържане и ремонт на горски пътища. Това се налага, тъй като в определени райони ползвателите не получават достатъчно съдействие от страна на горските и ловни стопанства. За подобряване на работата и засилен контрол при приемаме и окачествяване на дървесината настояха още представителите на бранша. Според тях се налага и преразглеждане на сегашните цени за добив на дървесина, тъй като в момента фирмите не са конкурентоспособни заради ниските цени на дървесината в много европейски страни. Продукцията е по-евтина в Австрия и Италия заради снеголомите, а в Германия – заради корояда. В България се внася евтина дървесина и от Украйна.
Предложенията от срещата са описани в протокол, като същият ще бъде представен в МЗХГ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)