Избрани Новини

Местността Рупите край Петрич омайва посетители от цял свят

Номинирана е за четвъртите Годишни награди на Министерството на туризма

Представяме ви една от одобрените категории в номинациите за четвъртите Годишни награди на Министерството на туризма.

Категория "„Туристическа дестинация“- Местност „Рупите”

Неведнъж сме ви показвали, че местността Рупите, като туристическа дестинация е достойна да се надпревара в тази категория.

Рупите е едно добре познато кътче в ъгъла на България като туристическа дестинация, което предлага туризъм през всички сезони. Много общини претендират за това, че са с най-много слънчеви дни в годината и т.н., но истината е, че това е община Петрич – най-южната дестинация на България.
Рупите е защитена местност, разположена по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух, само на 10 км от Петрич и на 2 км от с.Рупите.
Това е единственото място в страната, където могат да се наблюдават и четирите вида наши костенурки, почти всички видове змии, също и балканската чесновница, както и малкият речен кефал.
От магмените скали извира термална вода с температура 75°. Тя лекува кожни, ендокринни, сърдечно-съдови, нервни, гинекологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат.
Местността Рупите е най-тясно свързана с името на българската пророчица Ванга, известна с ясновидските си дарби не само у нас, а и извън пределите на България. Тук се намира храм-паметникът „Св.Петка Българска”, построен през 1994 г. със средства, предоставени от Ванга. Не случайно Баба Ванга казва: „Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна“. Според пророчицата именно във вулканичното възвишение Кожух се крие ключът към разгадаване на древното ни минало.
Съвсем наблизо са разположени и останките на един от най-големите антични градове Хераклея Синтика, съществувал от ІVв пр. Хр. до VІв сл. Хр.
Сега местността Рупите е благоустроено парково пространство с няколко малки временни постройки, в които са уредени гостилница, кафене и магазини, предлагащи сувенири и местни плодове и зеленчуци.

Заслужава си да подкрепим местността Рупите в Община Петрич в категория "Туристическа дестинация".

Ето и линкът, на който можете да гласувате:

https://tourismawards.bg/cat/turisticheska-destinacia/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов